Experimenteel tellen in Zaanstad bij verkiezingen Europa

Experimenteel tellen in Zaanstad bij verkiezingen Europa
Zaandam

Ook bij de Europese verkiezingen donderdag worden de stemmen op een experimentele manier geteld. Dat gebeurt onder meer in Zaanstad.

Op de verkiezingsavond tellen de gemeenten alleen de stemmen per partij. Dan komt er een voorlopige uitslag. Later worden in alle rust de voorkeursstemmen voor de kandidaten geteld. Die volgorde moet fouten helpen voorkomen.

Centraal tellen, heet het experiment. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 72 van de 355 gemeenten zich aangemeld. Daaronder zijn Rotterdam, Groningen, Maastricht, Breda, Zoetermeer, Zaanstad, Deventer, Assen en Veenendaal.

De Europese verkiezingen zijn donderdag, maar de uitslagen mogen pas zondagavond om 23.00 uur naar buiten worden gebracht, wanneer de laatste stembureaus in andere EU-landen dicht zijn. Op maandag worden de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten geteld. De Kiesraad stelt op 4 juni de officiële uitslag vast.

Bij de provinciale verkiezingen in maart deden 76 gemeenten mee aan het experiment met centraal tellen. De meeste gemeenten tellen de stemmen op de standaardmanier, namelijk partij en kandidaat tegelijk, meteen na het sluiten van de stembureaus.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons