Premium

’Zonnepark op dak Middenwaard verdient zichzelf binnen negen jaar terug’

’Zonnepark op dak Middenwaard verdient zichzelf binnen negen jaar terug’
Worstelen met het laatste zonnepaneel. Wethouder Monique Stam (r) krijgt hulp van Wereldhave-managers Doris Slegtenhorst en Duco Beltman
© Foto Erna Faust
Heerhugowaard

Het dak op, een nieuw energiepark ontdekken. Zo’n kans liet wethouder Monique Stam zich maandagmiddag niet ontgaan. Samen met een delegatie van Middenwaard-eigenaar Wereldhave nam ze gisteren 1.675 zonnepanelen in gebruik, die de energierekening van het winkelcentrum flink naar beneden moeten halen.

De installatie zorgt jaarlijks voor circa 450.000 kilowattuur stroom, wat gelijk staat aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 155 Nederlandse huishoudens, heeft Wereldhave becijferd.

„Het verduurzamen van Middenwaard is een belangrijk onderdeel in de strategie om het energieverbruik in onze zestien winkelcentra te verminderen met 30 procent ten opzichte van 2013”, meldde business unit manager Doris Slegtenhorst.

Inmiddels zijn twaalf van de zestien winkelcentra al voorzien van zonnedaken en is het doel al bijna bereikt. Het energiepark op het dak van Middenwaard gaat zichzelf binnen negen, misschien al acht jaar terugverdienen, zegt Slegtenhorst. De panelen gaan 25 jaar mee.

’Ontzorg-regeling’

Wethouder Monique Stam prees het initiatief en maakte direct een bruggetje naar een regeling die bedrijven in de regio Alkmaar moet stimuleren om hun daken te verhuren voor zonnepanelen, de zogenoemde Decra-regeling. Decra staat voor Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar. De coöperatie verwacht zo’n 33.000 panelen voor opwekking van zonnestroom te kunnen plaatsen op vijftien bedrijventerreinen in de regio. Bedrijven die zich opgeven hoeven zelf verder weinig actie te ondernemen Ze worden ’ontzorgd’: Decra regelt hulp bij subsidie-aanvragen, financiering, uitvoering en beheer.

decra.zonopbedrijfsdaken.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen