Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom

Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom
Als lid van NOC*NSF traint hij veel in het buitenland.

Soester zitskiër Floris Meijer (29) behoort tot wereldtop en mikt op deelname aan de Paralympische Spelen in 2022. De topsporter loopt als 22-jarige een dwarslaesie op bij een skiongeluk. Het lijkt einde oefening, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: een jaar later glijdt hij weer van de schans af, dit keer in een zitski. „Het is een dure sport met alle aangepaste materialen. Mijn laatste spaargeld zit erin.” Hij doet aan crowdfunding.

Het zal je maar gebeuren. Je denkt dat je goed verzekerd bent voor je maandenlange verblijf in Oostenrijk als skileraar, maar thuis in Nederland ligt er een nog ongeopende brief op de deurmat. Met daarin een uiterst belangrijke aanpassing van de polisvoorwaarden. Het freestyle-skiën is voortaan uitgesloten. Dat overkwam de Soester Floris Meijer zeven jaar geleden, toen het faliekant misging met een freestyle-sprong. Hij belandde op de intensive care in een ziekenhuis in Salzburg met een dwarslaesie. „Er zijn heel wat processen gevoerd.

Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom
Floris en zijn vriendin Mellanie thuis in Soest.
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus

Ik heb uiteindelijk slechts een klein deel gekregen van waar ik recht op had.”

Naast de emotionele verwerking van een toekomst die in duigen leek te vallen, waren er in die tijd veel bureaucratische hobbels te nemen. „Ik raakte tussen wal en schip bij de aanvraag van een uitkering. In Nederland was ik een paar maanden te oud om nog in aanmerking te komen voor een Wajong-uitkering. En in Oostenrijk waar ik werkte, kon ik alleen een uitkering krijgen als ik daar zou blijven wonen.”

In de begintijd na het ongeluk had hij veel last van doorzitplekken. „Om die wonden weg te krijgen, moest ik maandenlang op mijn buik liggen. Mijn huid is zo dun geworden. Je wil mij niet op schoot hebben. De botten steken uit”, lacht Meijer. Hij brak zijn rug vrij hoog, waardoor heup- en buikspieren zijn uitgeschakeld.

Rolmodel

De familie kreeg een paar jaar daarvoor ook al klappen te verduren. Zijn vader verloor een goedlopend bedrijf door een hersenbloeding en later een infarct. Tegenwoordig is hij postbode. „Tegenslag hoort bij het leven”, zegt Floris zijn gespierde schouders ophalend. Met de ’Jerommeke’-uitstraling en zijn grote doorzettingsvermogen is de Soester een rolmodel voor veel jonge rolstoelers. Al zal hij het van zichzelf niet zeggen. Hij woont met zijn vriendin in een aangepaste woning die vrijkwam.

Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom
De Soester geeft rolstoelvaardigheidstraining.
© Foto Sophia Eerden

Bij het Wheelchair Skills Team geeft hij nu rolstoelvaardigheidstraining op straat. Leren hoe je een hoge stoep opgaat of de roltrap neemt in een winkelcentrum. Eén hand aan de armleuning en de andere aan het wiel, doet hij voor. „Als je dat niet kan, wordt het leven een stuk ingewikkelder. Dan kun je niet eens in je eentje over straat.”

„Veel rolstoelers zijn zo gewend dat anderen hen helpen, waardoor ze afhankelijk worden van bijvoorbeeld té beschermende ouders. ’Pas op, niet stunten’, roepen die meestal bezorgd als de stoel iets kantelt.”

„De vaardigheidslessen zijn een mentale training. Vooral kinderen leren zelfstandig te worden en zeggen later vol trots: kijk eens wat ik nu heb geleerd met mijn stoel. Ik begeleid ook volwassenen die in de loop van hun leven een rolstoel krijgen met alleen de boodschap ’succes ermee’.”

Zelf moest hij wennen hoe mensen hem tegenwoordig anders bejegenen. „Elke keer dat iemand vraagt ’moet ik je helpen?’ is een deuk in je zelfvertrouwen. Vroeger hielden oude omaatjes hun tas tegen zich aangedrukt als ik in de supermarkt achter ze stond met mijn grote muts op, maar nu willen ze mijn spullen op de band leggen. Nou, mijn armspieren zijn het best ontwikkeld van de hele supermarkt!”, zegt de positief ingestelde Soester.

NOC NSF

De Soester heeft een druk leven, is net terug uit Noorwegen. Hij zit in de selectie van NOC NSF. Om zo ver te komen, heeft hij al zijn spaargeld erin gestoken, in totaal zo’n 35.000 euro. „Gelukkig zat ik vrij snel bij het team, want anders was het onmogelijk geworden. Het is zo’n dure sport.” Reis- en verblijfkosten worden nu vergoed door NOC NSF, maar alle uitgaven aan aangepast materiaal en het levensonderhoud zijn voor zijn eigen rekening.

Op maat gemaakt

Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom
Het dure frame gaat nogal eens kapot door het intensieve gebruik.
© Archieffoto Eric Verhoeven

Zijn skiframe is op maat gemaakt voor zijn billen met een veringsysteem en schokdempers. „Die bak kost 3800 euro en gaat nogal eens kapot door het intensieve gebruik. Het is handwerk, gemaakt voor een vriendenprijs. Daarnaast rij ik in een aangepaste auto naar de trainingen in topsportcentrum Papendal in Arnhem. Met jaarlijks 40.000 km is die vrij snel afgeschreven.”

Hij sport zo vaak dat er minder tijd overblijft om les te geven. Ter voorbereiding op de Paralympische Spelen, die in 2022 in Peking zijn, is hij zo’n 130 dagen per jaar van huis voor training in skigebieden. „De verste reis was zelfs in Nieuw-Zeeland met het team van NOC NSF. Daar kun je trainen in de sneeuw, als het hier zomer is.”

Domme pech

Vorig jaar had hij domme pech bij de nominatie voor Pyeongchang in Zuid-Korea. Door een lawine en sneeuwstorm vielen kwalificatiewedstrijden uit. Het reglement van NOC NSF was onverbiddelijk, er was geen extra mogelijkheid. Hij is nu weer in training voor de Worldcup. Het ongeluk van zeven jaar geleden spookt niet meer door zijn hoofd. Hij kijkt er nuchter op terug. „De weersomstandigheden waren plotseling veranderd. Ik merkte het direct: ik ga te hard van de berg af. Ik dacht laat maar gaan. Als ik direct over de schans naar beneden was gevallen, had ik alleen mijn benen gebroken. Nu ben ik een eind doorgeschoten en ondersteboven terecht gekomen.”

Na noodlottige val behoort Soester zitskiër Floris Meijer (29) toch in de wereldtop; crowdfunding nodig voor zijn droom
Adrenaline voelen noemt hij heerlijk.

Tijdens de revalidatie in De Hoogstraat kwam het besef: „Ik wilde mezelf blijven triggeren en de adrenaline beleven. Vooral voor mijn vriendin en moeder was dat erg lastig. Maar ik kan wel een stootje hebben”, lacht Floris, die vooral uitblinkt in de snelle onderdelen, de Super G en Downhill. „In de technische nummers, de Slalom en Reuzeslalom, ben ik minder goed. Jaloers ben ik op andere deelnemers die de heup- en buikspieren nog wél kunnen gebruiken. Ze zijn veel wendbaarder. Daarom moet ik het van mijn snelheid hebben.”

„Met 120 kilometer per uur de berg afgaan blijft spannend, maar je bent heel gecontroleerd bezig. Je kan af en toe hard vallen. Vroeger viel ik een stuk lekkerder dan in de zitski.”

Crowdfunding

De Stichting Floris Inspired to Ski zoekt sponsors voor aanschaf van een nieuwe auto, waarbij al de helft van benodigde vijftien mille is opgehaald. „Mijn auto mag vol met reclame”, lacht Meijer. Hij is druk met het werven van fondsen door het geven van presentaties bij basisscholen en bedrijven. Het bankrekeningnummer is NL53RABO0180770144.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen