Jarige ezel viert feest in Heemskerk

Jarige ezel viert feest in Heemskerk
De ezel van Judith Braun
© Archieffoto
Heemskerk

Het is het meest geliefde kunstwerk in Heemskerk, de bronzen ezel van Judith Braun. Het dorp viert komende zaterdag dat het beeld dertig jaar staat.

,,Het is het meest gefotografeerde stukje Heemskerk’’, zegt Joop van Tunen. ,,Vrijwel alle opa’s en oma’s zetten hun kleinkinderen hier op de foto.’’ Samen met Cor Vijfschaft en Ruud van Zon nam hij het initiatief voor het feestje.

Het beeld van de Hilversumse kunstenares Judith Braun werd in 1989 geschonken door de jubilerende Rabobank, en stond lang op het Burgemeester Nielenplein. Het verhuisde later naar de hoek van de Marquettelaan met de Deutzstraat om plaats te maken voor het restaurant De Kas.

De ezel herinnert aan de tijd dat de Heemskerkse tuinders hun aardbeien en groenten met karren naar de veiling in Beverwijk brachten. Die karren werden getrokken door ezels; de tuinders waren te arm om paarden te kopen en onderhouden. Van lieverlee werd ezel de bijnaam voor de inwoners van Heemskerk, die het nu als geuzennaam voeren.

Zaterdagmiddag zijn er enkele poppenkastvoorstellingen in de buurt van het beeld. De Historische Kring Heemskerk is er met een kraam met informatie over het dorp, en in het bijzonder over de ezel.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons