Duncan Laurence wint Songfestival, steden willen evenement binnenhalen [video]

Winnaar Duncan Laurence staat de pers te woord na afloop van de finale van het Eurovisie Songfestival. De zanger stond in de finale met zijn lied Arcade in de finale van het jaarlijkse liedjesfestijn.
© ANP
© Caspar Huurdeman
© Caspar Huurdeman
1/3

Duncan Laurence heeft zaterdagavond namens Nederlands het Eurovisiesongfestival 2019 gewonnen. Duncan Laurence kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee op een derde plaats. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats. Nu Nederland volgend jaar het Eurovisiesongfestival mag organiseren, hengelen diverse steden ernaar het muziekevenement te huisvesten.

"Dit is voor groots dromen. Dit is voor muziek op de eerste plaats, altijd", reageerde de winnaar op het podium van de Expo Tel Aviv voordat hij het winnende nummer Arcade nogmaals ten gehore bracht.

Nederland heeft 44 jaar op winst van het Songfestival moeten wachten. Laurence onttroonde zaterdag Getty Kaspers, de zangeres van Teach-In, dat in 1975 het songfestival won met Dinge-dong, vindt dat geen enkel probleem. "Dan ga ik van koningin terug naar prinses", zei ze eerder tegen BuzzE.

Duncan is de eerste Nederlandse zanger die het Eurovisiesongfestival wint. Vier zangeressen gingen hem voor. Corry Brokken was in 1957 de eerste Nederlandse die de songfestivaltrofee in de wacht sleepte. Zij won de tweede editie van het liedjesfestijn, waaraan destijds slechts tien landen deelnamen.

Steden willen Songfestival huisvesten

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei eerder al dat het liedjesfestijn welkom is in de hoofdstad, maar ook vanuit onder meer Maastricht, Den Haag en Rotterdam is belangstelling.

"Het spreekt voor zich dat Maastricht als meest Europese stad van Nederland zich kandidaat stelt voor dit festival", reageerde burgemeester Annemarie Penn-te Strake. "Het MECC heeft in het verleden bewezen een uitstekende organisator te zijn van grote internationale evenementen." Bovendien is Maastricht met België en Duitsland om de hoek volgens haar "dé stad om namens Nederland in 2020 artiesten en fans van over heel de wereld met trots te ontvangen".

Ook Rotterdam ziet de organisatie van het evenement wel zitten. Volgens een woordvoerster van cultuurwethouder Said Kasmi is de Maasstad een "goede kandidaat om een groot internationaal evenement te organiseren". Ahoy heeft zich al aangeboden als mogelijke locatie, zei de directeur eerder tegen RTV Rijnmond.

In Den Haag opperde Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de hofstad, afgelopen week al dat Den Haag zich moet aanmelden voor het festival. Ook lieten de IJsselhallen in Zwolle en GelreDome in Arnhem in diverse media weten er oren naar te hebben om het songfestival onderdak te bieden.

Overigens is de AVROTROS nu eerst aan zet als verantwoordelijke omroep. Steden moeten zich officieel kandidaat stellen en onder meer een bidboek indienen. Daarna beslissen de European Broadcasting Union (EBU) en AVROTROS wat de beste opties zijn.

De omroeptoren in Hilversum was zaterdagavond in stijl gekleurd. Speciaal voor het Songfestival was de toren verlicht in rood, wit en blauw. Het live doorgeven van de 12 punten namens Nederland door Emma Wortelboer, werd buiten op het Media Park gefilmd.

© Caspar Huurdeman

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen