Van bekend worden naar bekend blijven: 14 tips voor Duncan Laurence

© Foto’s ANP

Voor Abba was het Eurovisie Songfestival van 1974 dé grote springplank. Maar van andere songfestivalbeloftes horen we weinig meer. Hoe kan Duncan zijn Eurovisieroem verzilveren?

Honderden miljoenen tv-kijkers in heel Europa volgden zaterdag het optreden van Duncan Laurence. Om dat grote publiek vast te houden, kondigde hij al een tournee aan met concerten in onder meer Londen, Wenen, Berlijn, Kopenhagen en Stockholm. En dan? Hoe blijf je als artiest in de schijnwerpers? Hier tips uit de showbizzpraktijk.

1. Blijf verrassen met nieuw repertoire, liefst in meerdere talen. Zoals songfestivaldeelnemer Vicky Leandros. Zij won in 1972 voor Luxemburg met ’Après toi’. La Leondros zong in het Frans, Duits en Engels en bouwde daarmee een groot en trouw publiek op in heel Europa, Canada en Japan.

2. Laat je ook na het festival zien op internationale podia. Céline Dion (Eurovisiewinnares in 1988 voor Zwitserland) zong na haar overwinning bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Goed voor 3,5 miljard kijkers. Lees: mogelijke platenkopers.

3. Doe nóg een keer mee met het Eurovisie Songfestival. Zoals de Ier Johnny Logan. Hij vertegenwoordigde zijn land in 1980 en 1987. En won ook twee keer. Het leverde hem een vaste aanhang op in zijn vaderland, Duitsland en Denemarken. Bijnaam: Mister Eurovision.

4. Laat opvallende videoclips maken bij je liedjes. Aarzel niet om daarin te experimenteren met uitbundige kleding, dansers en decors. Stuur die filmpjes de wereld over en je hoeft zelf niet uren in een vliegtuig te zitten om toch Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika te veroveren. Kortom: de Abba-aanpak.

5. Zoek samenwerking met tekstschrijvers, componisten en collega’s in niet-alledaagse hoeken. Neem bijvoorbeeld een liedje op met André Rieu, het Volendams Operakoor, Wibi Soerjadi, Tiësto of Imca Marina. Een bewezen succes: nadat Gert en Hermien in hun ’vergeten’ periode ’Oerend hard’ met Normaal opnamen, waren ze weer ’back in business’.

6. Blijf verrassen met je uiterlijk: we zagen David Bowie en Rob de Nijs met alle denkbare kapsels: een keurig gedekt model, krullen, stekels en van alles wat er tussen zit. Steeds wat anders, steeds wat nieuws. En dus: voortdurend onderwerp van gesprek.

7. Word jurylid of coach bij een tv-talentenjacht. Het kost je relatief weinig tijd en je bent toch wekelijks in beeld bij ruim een miljoen kijkers. Maak wel de afspraak dat je tussen je jury-beoordelingen door even over je nieuwe album of concert mag vertellen. Zie Marco Borsato, zie Miss Montreal, zie Trijntje Oosterhuis.

8. Maak een opvallend uitstapje. Speel mee in een musical, pak een rol in een speelfilm of presenteer een showprogramma. Zo leert het publiek je van een andere kant kennen. En een garantie voor publiciteit. Zie Jamai, zie Jim.

9. Word ambassadeur van een goed doel. Maar kies een doel dat bij je imago past. Voor Duncan: denk aan muziekscholen in een derde wereldland of studiebeurzen voor jonge muzikanten. Bij iedere grote inzamelingsactie ben je dan weer in beeld.

10. Leen je gezicht voor een reclamespotje dat vaak wordt uitgezonden. Maar wees kieskeurig. Pak de klus alleen als het merk en de aanpak passen bij je imago. Bennie Jolink voor een plattelandsbank is leuk, René Froger voor een brillenzaak wordt al minder. Is ook riskant, want als het spotje té vaak op de buis komt, vinden ze je irritant.

11. Wees geheimzinnig over je liefdesleven. Dan blijft de buitenwacht zich afvragen hoe het zit. En zo blijf je interessant.

12. Leid een opvallend liefdesleven. Willeke Alberti trouwde drie keer en scheidde drie keer. En bij iedere nieuwe teleurstelling ging het publiek meer van haar houden. Ach, die arme Willeke! Alweer alleen!

13. Zorg voor rumoer en gekissebis voor de camera. Beproefd recept van Geer en Goor en van Derksen en Genee.

14. Knoop een relatie aan met een collega BN’er. Is een garantie voor blijvende aandacht. Vraag maar aan Ron Brandsteder, aan Yolanthe, aan Humberto Tan, aan Richard Krajicek of aan Sven Kramer.

Meer nieuws uit Amsterdam