Premium

Oldtimers helpen Stichting Hidde met geld voor huisje in Friesland

Oldtimers helpen Stichting Hidde met geld voor huisje in Friesland
Even een blik werpen in een Fiat Topolino uit 1948.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velserbroek

Een bonte stoet aan oldtimers staat zondag in een lange rij opgesteld, klaar om aan een toerrit voor het goede doel te beginnen.

Dat goede doel is ’Stichting Hidde’, vernoemd naar Hidde Nouwen, een Velserbroeker jongetje dat leukemie overleefde en vervolgens iets wilde doen voor andere kinderen met kanker. Dat werd een luxe stacaravan in Friesland waar ouders en kinderen met kanker er even tussenuit kunnen.

,,Dit is de tweede keer dat we een Velsener Oldtimerdag houden”, zegt Karen Nouwen, de moeder van Hidde. ,,En we zijn heel blij met de opkomst van oldtimers en bezoekers, die groter is dan de vorige keer. Dat is goed nieuws, want met de opbrengst kunnen we sta-geld en onderhoud van het huisje in Friesland bekostigen.”

Topolino

Ondertussen staan de tientallen oldtimers te glimmen in de zon, waarbij de eigenaren open staan om de honderden bezoekers van antwoorden te voorzien.

Zo vertelt Peter van Bokhoven uit Haarlem van alles over zijn kindje: een Fiat Topolino uit 1948. ,,Hoe hard gaat-ie meneer?”, wil een jongetje weten. ,,De topsnelheid is 95 kilometer per uur, maar dan moet de auto alles mee hebben. Wind mee en niet omhoog hoeven te rijden. Er zit een motor in van 570 cc.” Een vrouw wil weten of het comfortabel rijden is in een auto van ruim zeventig jaar oud. ,,Redelijk, je moet er alleen niet heel lang mee over een klinkerweg rijden. Dat ben je na een uur wel zat.”

Een andere blikvanger is de T-Ford van Edwin van Pelle uit Haarlem. Bij hem staat de motorkap open en zien de bezoekers een massief motorblok.

Cilinderkoppen

,,Dat is een mono-blok”, legt de oldtimer-eigenaar uit. ,,Vreselijk duur, omdat het uit één stuk is gemaakt. Later gingen ze bij Ford met cilinderkoppen werken, dat scheelde de helft in kosten.”

Alles voor het goede doel deze middag, en dus bedenkt eigenaar van een oude leger-Jeep Hajo Pieter Strik om tegen betaling rondjes te gaan rijden met liefhebbers. 120 euro haalt hij ermee op.

Organisator Chris Nouwen kijkt tevreden terug aan het eind van de dag : ,,We hebben vandaag goed aan onze naamsbekendheid gewerkt. Hoeveel de totale opbrengst is weet ik nog niet, maar wel dat de oldtimershow terugkomt naar Velserbroek. Er was veel enthousiasme onder de deelnemers. Het ’tot volgend jaar’, heb ik heel wat keren gehoord.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen