Premium

De Zouaven pakt de titel op de plek waar het vorig jaar juist mis ging

De Zouaven pakt de titel op de plek waar het vorig jaar juist mis ging
De Zouaven is kampioen van de tweede klasse A en keert volgend seizoen terug in de eerste klasse.
© Foto Ronald Goedheer
Assendelft

De Zouaven is zondagmiddag kampioen geworden van de tweede klasse A. De Grootebroekers speelden met 0-0 gelijk tegen Assendelft. Omdat concurrent Kolping Boys met 4-1 onderuit ging bij SVW’27 kon de champagne eindelijk worden ontkurkt.

Uitgerekend op de plek waar het vorig seizoen misging in de nacompetitie om promotie kan er op deze zondag worden gejuicht door alles en iedereen die De Zouaven een warm hart toedraagt. Zoals wel vaker tijdens kampioenwedstrijden is het voetbal dat De Zouaven laat zien niet om over naar huis te schrijven. Het lukt de ploeg nauwelijks om de bal drie keer over te spelen, er wordt teveel gedribbeld en er worden amper kansen gecreëerd. Oké, Dennis van Tricht schiet diep in de tweede helft een keer op de lat, maar daarmee is alles gezegd. Maar wat maakt het uit? Het kampioenschap is binnen en dus kan er gefeest worden.

En waar feest is, wordt gelachen. Iets dat twee jaar geleden volgens trainer Johan Rutz wel anders was. ,,Toen ik nog met De Zoauven in gesprek was over een samenwerking, had ik al wat beelden van de ploeg gezien. Ze waren twee keer op rij gedegradeerd en iets wat mij direct opviel, was de negativiteit binnen de ploeg. En dat de koppies meteen gingen hangen als er ook maar even tegenslag was. Het eerste wat ik de jongens heb gezegd toen ik er begon, was dat die negativiteit eruit moest. Dat het niet erg is om fouten te maken, zolang je ze maar weer oplost. En zeker ook voor elkaar. Het is bijzonder hoe snel ze dat hebben opgepikt.”

De club raakte uit de negatieve spiraal waar het volgens de coach in zat. ,,Vorig seizoen was dan ook meteen een heel goed jaar. Hoewel het niet eens de doelstelling was, speelden we wel om het kampioenschap. Ik merkte dat het de hele club goed deed. Dat er weer gelachen werd. Niet alleen bij de spelers, maar ook binnen het bestuur, de andere teams en zelfs bij de vrijwilligers. Dat werkte door in onze resultaten wat ervoor heeft gezorgd dat we dit seizoen opnieuw voor de eerste plek speelden. Nu was het wel de bedoeling om kampioen te worden en ik denk dat het zeer terecht is dat het ons is gelukt.”

Verdediger Noah Marsman deelt de mening van zijn trainer. En de centrale verdediger, die dit seizoen geen minuut miste, schuift deze niet onder stoelen of banken. ,,Wij hebben tegen zo’n beetje alle ploegen wel gedomineerd. Alleen tegen ZAP en Spirit’30 moesten we het afleggen omdat zij gewoon veel agressiever speelden. Toch hebben we slechts twintig tegendoelpunten en zijn daarmee de minst gepasseerde verdediging. Hoe ik onze kansen voor volgend seizoen zie? Het hangt er vanaf welke spelers er komen en gaan. Ik weet dat Roy Wenker komt en Timo Bedorf van Spartanen wordt ook genoemd. Met dat soort jongens erbij moet je bovenin mee kunnen doen.”

Assendelft-De Zouaven 0-0.

Assendelft: Van Hoolwerff, Rijser, Visser, Opdam, De Vos, Talsma, Jalink, Herle, Schleeper, Van de Valk, Van de Ven (68. Kühn).

De Zouaven: Van Loon, Sikkens (46. De Winter), Broersen, Marsman, Wagenaar, Jansen, Boukens, Janssens, Bakker (81. Boersma), Van Tricht, Machielse (81. Kooiman).

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen