Premium

Eindexamen 2019: ’Filosofie is mijn favoriete examen’

Eindexamen 2019: ’Filosofie is mijn favoriete examen’
De achttienjarige Indi Glimmerveen.
© Aangeleverde foto
Hilversum

Leerlingen van 6 vwo doen maandagochtend om negen uur het eindexamen filosofie. Een van die scholieren is de Hilversumse Indi Glimmerveen (18) van het A. Roland Holst College. ,,Filosofie is mijn favoriete examen”, zegt ze.

Volgend jaar wil zij rechten óf informatie- en communicatiewetenschappen studeren. Daarin doet ze niets met filosofie, maar dat vindt ze niet erg. ,,Ik koos het, omdat ik het vak gewoon heel interessant vind, maar dat betekent niet dat ik er later iets mee wil doen. Studies met filosofie zijn vaak ook iets vager en een gerichtere opleiding lijkt me handiger voor later”, zegt ze.

Buitenwereld

Het vak filosofie beslaat meerdere terreinen. De leerlingen hebben vanaf 3 vwo – het jaar dat ze hun vakken kiezen - de basis behandeld, maar het laatste jaar gaat het over ‘scepticisme’. ,,Veel vager eigenlijk, maar minstens zo leuk”, vindt Indi. Ze legt uit dat het binnen scepticisme draait om vragen als: bestaat de buitenwereld? Bestaan wij? Zijn wij een substantie? ,,Het gaat erom dat je niets met zekerheid kunt weten. En dat is juist zo interessant, daar ga je over nadenken en daardoor kijk je met een ander perspectief naar de buitenwereld.”

Tijdens het examen van vanochtend moeten de leerlingen de begrippen kennen en ze moeten zich kunnen verplaatsen in de denkwijze van filosofen. ,,Het is dus niet, zoals veel mensen denken, een subjectief examen. Een voorbeeldvraag is: Stel dat Socrates en Descartes in een debat zitten over een bepaald onderwerp, wat zou dan het standpunt van welke filosoof zijn?”

Ik denk dus ik ben

Haar favoriete filosoof is Descartes. ,,Hij zegt: twijfel aan alles. Hij kwam van twijfelen aan alles tot zekerheid. Ik denk dus ik ben, dat is zijn motto.”

Wat ze nog meer mooi vindt, is de Theory of Ideas. ,,In deze filosofische stroming gaat het erom dat je de wereld niet direct kan waarnemen. Je kunt eigenlijk alleen maar afbeeldingen van de wereld zien, maar nooit direct de wereld. Dat vind ik interessant; dat je via je zintuigen alleen afbeeldingen ziet en niets van de echte wereld kan weten.”

,,Daarnaast vind ik het Schrödingers kat experiment altijd interessant”, vervolgt ze. ,,Dit experiment draait om een uitspraak van een filosoof, die zegt dat voordat je iets waarneemt het allebei de dingen kan zijn. Stel: je mobiel valt op de grond, op z’n kop. Dan kan er tegelijkertijd wel en niet een barst in zitten, want het ligt op de grond. Alles is waarneming. Als mijn telefoon op de grond valt, roep ik altijd: ‘Oh, Schrödingers kat’.”

Examenstress

Over het filosofie-examen maakt zij zich niet zo’n zorgen. ,,Ik ben er goed in. Andere mensen zijn beter in bètavakken, zoals wiskunde. En voor alle examens, denk ik: ik heb het zoveel jaar gehad, het is heus niet dat ik ineens niets weet en een 1 haal.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen