Bowi Jong beloond met Jos Brink-prijs voor strijd tegen gescheld rond voetbalvelden

Bowi Jong beloond met Jos Brink-prijs voor strijd tegen gescheld rond voetbalvelden
Peter van der Vorst, Bowi Jong en minister Ingrid van Engelshoven.
© Foto Jan Vriend
Haarlem

AZ-supporter Bowi Jong uit Alkmaar is de winnaar van de Jos Brink Innovatieprijs. Hij kreeg zondag in de Haarlemse Stadsschouwburg de complimenten van minister Van Engelshoven van onderwijs, cultuur en wetenschap.

Samen met Daan Verhoefen schreef student Bowi Jong (20) vorig jaar een brief aan de KNVB en voetbalclubs met de oproep om iets te doen tegen de scheldpartijen langs de lijn met het woord ’homo’ en de homo-onvriendelijke sfeer rond stadions. Die brief leverde een storm aan reacties op. Zo beweerde voetbalgoeroe Johan Derksen op tv dat ’homo’s een beetje flinker moeten worden’. De jury vindt dat Bowi Jong met zijn initiatief zijn nek voor anderen heeft uitgestoken. „Omdat hij nu ook voorlichting geeft op scholen is hij een rolmodel geworden die het probleem van de homo-onvriendelijkheid in de voetbalwereld onder een breed publiek bespreekbaar heeft gemaakt”, aldus juryvoorzitter en RTL-directeur Peter van der Vorst in het juryrapport.

De Jos Brink Innovatieprijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro. Dat geld wil Bowi gebruiken om zijn strijd voort te zetten.

Taboesfeer

Ook reikte de minister zondag de Jos Brink Oeuvre Prijs uit aan Joke Swiebel. Zij zet zich al vijftig jaar in voor gelijke rechten van homo’s en vrouwen. Zo demonstreerde ze al in 1969 - toen homoseksualiteit nog in de taboesfeer zat - al in Den Haag voor gelijke rechten voor homo’s. Als bestuurslid van het COC en als lid van het Europees Parlement zette ze zich in voor gelijke rechten voor homoseksuelen. „Dat getuigt van moed en doorzettingsvermogen’’, meent de jury. „Ze liet zich niet weerhouden door tegenstand in de samenleving en doet dat nog steeds niet.”

De Jos Brink Oeuvre Prijs bestaat uit een kunstwerk en een bedrag van 10.000 euro. Andere genomineerden waren Haarlemmer Ruud Douma, beter bekend als Dolly Bellefleur (’Zij brengt entertainment met een sterk inhoudelijke boodschap’, aldus de jury) en tv-en theatermaker Paul Haenen, die als dominee Gremdaat op tv een stevig weerwoord bood tegen de ondertekenaars van de Nashville-verklaring. De prijs is genoemd naar musicalmaker en tv-presentator Jos Brink (1942-2007).

Lees ook: Bowi uit Alkmaar strijdt tegen scheldwoorden als ’homo’

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons