Handbalploeg Volendam strijdt dankzij winst op Aalsmeer tegen diezelfde club om landstitel

Voor het oog van de oranjegekleurde tribune lost Léon van Schie een schot.

Voor het oog van de oranjegekleurde tribune lost Léon van Schie een schot.© Foto Wim Egas

Sonny Sier
Volendam

Wie beweerde dat Green Park Aalsmeer het zondagmiddag op halve kracht deed om zich te sparen voor de finale, zou daarmee de prestatie van Kras/Volendam zwaar te kort doen. De Volendamse handballers presteerden wat tot voor kort weinig mensen voor mogelijk hielden: het bemachtigen van het finaleticket om de landstitel. De derby in de oranjegekleurde Opperdam eindigde in 24-21.

Het reeds geplaatste Aalsmeer had vooraf de luxepositie om te bepalen of het gekoppeld zou worden aan Volendam of een van Limburgse clubs, Lions of Bevo. Maar wie Volendam zondag zag spelen, kan zeggen dat er van een doorgestoken kaart absoluut geen sprake was. ,,Daarnaast had ik niet het idee dat zij gas terug namen”, beweerde uitblinker Dennis Schellekens na afloop. ,,Vooral op het einde, toen het gat nog maar twee punten was, waren de spelers van Aalsmeer erg fanatiek. Dat ben je niet als de uitslag je niet interesseert. We hebben dit echt zelf gedaan door als team goed te spelen.”

De wederopstanding van Volendam is opmerkelijk. Het grijze seizoen in de Bene-League gaf nauwelijks aanknopingspunten voor een rol van betekenis in de titelstrijd. Maar nu Volendam vijf van zijn laatste zeven wedstrijden won (waaronder de bekerfinale) lijkt het team van de vertrekkende trainer Peter Portengen op het juiste moment in vorm te zijn. ,,Het is een beetje hoe alle seizoenen verlopen sinds ik weer bij Volendam speel”, verklaarde Schellekens. ,,Vrijwel elk jaar vertrekken er spelers en duurt het lang voordat er een nieuw team staat dat goed draait. Toch bewijzen we telkens dat we de belangrijke wedstrijden kunnen winnen.”

Het scenario was identiek aan dat van vorig jaar. Ook toen knokte Volendam zich terug uit geslagen positie en had het aan een thuisoverwinning op Aalsmeer voldoende voor het finaleticket. Dat liep toen anders. ,,Maar daar hebben we geen moment aan gedacht”, haalde Schellekens de 22-24 nederlaag van destijds terug.

Beide teams hadden in het begin moeite met het maken van doelpunten. De dekking stond aan weerskanten sterk, waardoor ook Schellekens in staat was uit te blinken. Pas in de slotfase van de eerste helft nam Volendam afstand. Jaap Beemsterboer, die na afloop samen met de vertrekkende Marnix Roos, Geert Hinskens en Léon van Schie door voorzitter Piet Kes in het zonnetje werd gezet, schoot twintig seconden voor rust de 11-7 op het bord.

Mede dankzij een goal van Schellekens vanaf eigen helft vergrootte Volendam die voorsprong naar 15-9. Terwijl het thuispubliek zich vermaakte door Aalsmeer-speler Samir Benghanem uit te zwaaien bij zijn aftocht na een rode kaart (derde tijdstraf), werd het toch nog even spannend. Aalsmeer kwam terug tot 19-17. Maar de volwassen manier waarop Volendam de overwinning over de streep trok, geeft vertrouwen voor het naderende drieluik.

Komende zaterdag staat in Aalsmeer het eerste duel op het programma. Schellekens ziet Aalsmeer als de favoriet. ,,Zij zijn bovenaan geëindigd in de nacompetitie. De afgelopen jaren hebben we in Aalsmeer niet vaak gewonnen. Maar we hebben vandaag laten zien dat het kan. Dat de ’derby’ nu het affiche voor de finale is, maakt het nog meer intens. Gesteund door het Volendamse publiek kunnen we nog mooie dingen laten zien.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.