Premium

Jan Nannes al 1,5 jaar gevangene in eigen huis, omdat voor z’n nieuwe scootmobiel stalling mist

Jan Nannes al 1,5 jaar gevangene in eigen huis, omdat voor z’n nieuwe scootmobiel stalling mist
© Illustratie Maarten Wolterink

Jan Nannes voelt zich een gevangene in zijn eigen huis. En dat al anderhalf jaar lang. Vanwege zijn gezondheid is hij voor zijn mobiliteit aangewezen op een scootmobiel. Die staat al meer dan een jaar klaar voor hem bij de leverancier, maar bij zijn appartementje in het centrum van Huizen is geen stallingsmogelijkheid. Een groot probleem.

Meneer Nannes woont op een hoog en heeft dus geen tuin. Ook bij de ingang of in de berging van twee bij twee is geen plek voor de scootmobiel die hij van de gemeente heeft gekregen en al heel lang op aflevering staat te wachten bij de leverancier. Waar moet die dus staan? In het verleden waren er wel twee boxen voor scootmobielen, maar die zijn weggehaald en verhuurder Alliantie Gooi en Vechtstreek wil geen nieuwe neerzetten. Volgens meneer Nannes is bij het complex wel degelijk plek te vinden, maar dat is afgesloten met hekken en daar zouden dan speciaal voor hem dure elektrische drangers op moeten. Dat wil de Alliantie niet. Misschien is er nog wel een hoekje, maar dat wacht op herinrichting en daar ziet meneer Nannes voorlopig ook niets gebeuren.

Depressief

„Ik ben al anderhalf jaar niet meer in staat om met de fiets overal naartoe te gaan en lang staan kan ik niet. Daarom laat ik mijn boodschappen thuis bezorgen”, legt meneer Nannes zijn onwenselijke woonomstandigheden uit. „Met een taxipas kan ik nog naar familie of de dokter en zo maar heel veel dingen kan ik niet meer. Ik voel me een gevangene in mijn huis en daar word je heel erg depressief van”, onderstreept hij zijn hulpverzoek aan ons.

Tijd voor contact met de Alliantie. De woordvoerster geeft aan het vervelend voor meneer Nannes te vinden. In het digitale systeem zou - en dat is bijzonder vreemd - helemaal niets van een aanvraag voor een scootmobielbox voor meneer Nannes zijn terug te vinden. Twee dagen later bericht de Alliantie dat samen met de gemeente wel degelijk al naar een toekomstbestendige oplossing wordt gezocht die te combineren is met het energetisch verbeteren van het complex en de aanpak van de entree. Met een week of twee zou er een akkoord moeten zijn. De materie is kennelijk weerbarstiger dan gehoopt, want na dit bericht van half februari tikken de weken op de kalender weg. Twee april zoeken we maar weer eens contact.

Nog een week geduld, wordt gezegd. Die week worden er toch weer vier, maar op 7 mei kan Jan Nannes eindelijk melden dat er zowaar een houten schuurtje is neergezet en de scootmobiel eindelijk bij hem is afgeleverd. De eerste ritjes uit gevangenschap zitten er al op. Hij leeft helemaal op. „Ik kan weer de deur uit en ben er erg blij mee.” De Alliantie betreurt het zeer dat het zó lang heeft geduurd, maar het moest maatwerk worden. Dat is uiteindelijk gelukt. „Iedereen is met deze oplossing tevreden.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.