Premium

Bram de Waard verdedigt eer en status in ’zijn’ Hel van Petten die met studenten meer waard is

Bram de Waard verdedigt eer en status in ’zijn’ Hel van Petten die met studenten meer waard is
De wereld in Petten tussen vertrek en aankomst.
© Foto Marc Moussault
Petten

De verschillen waren piepklein. Toch maakte Bram de Waard de verwachtingen waar: hij was op de 10,6 kilometer de snelste tijdens de eerste avond van de Hel van Petten.

De wielrenner was, als vice-kampioen van vorig jaar, de grote favoriet. Toch stak Erik Slijver hem langdurig naar de kroon. De Waard mocht officieel als laatste van start, ware het niet dat Kees van Wonderen vanwege pech een herstart kreeg. Dat zorgde geen moment voor paniek bij de ervaren fietser. De Waard zette een tijd neer van 13.47.36. Daarmee verschalkte hij Slijver (13.48.87).

Langs de kant stond naast Slijver ook Rient Heerink vurig te hopen dat De Waard per ongeluk langzamer zou zijn. Hij is als Enschedese student een van de opvallende deelnemers aan de driedaagse Hel van Petten. ,,Vanmiddag dat hele eind in de auto gezeten. Maar we doen dit vaker. Dit is dit jaar de tweede keer aan de kust. Wéér is het windstil.”

Hij studeert in Enschede maar komt uit Drenthe. ,,Gekker ga ik het niet maken, haha.” De Kop van Noord-Holland bevalt hem prima. Hij heeft laatst nog met de Ronde van Westerland meegedaan.

De keuze voor Petten is geen toevalstreffer. Een van de andere veertien Enschedese studenten die meedoen, Koen de Jong, woonde vroeger in Petten.

,,Vorig jaar hebben we ook al meegedaan. Toen met z’n zessen”, vertelt De Jong. ,,Er stonden toen ook maar zestig deelnemers aan de start. Nu zijn we met veertien man sterk. En van wat ik heb gehoord is het deelnemersaantal verdubbeld.”

Niet alleen Enschedese, ook Groningse en Delftse studenten hebben Petten namelijk weten te vinden. Het zorgt, zo bewijst de uiteindelijk derde plek voor Heerink, voor een sterker deelnemersveld.

,,Vorig jaar was iedereen die uit Enschede hierheen kwam al enthousiast”, zegt De Jong. ,,Omdat het voor mij toch een soort thuiskoers is, heb ik het lopen hypen bij anderen. Dat heeft gewerkt.”

Schrik dus niet als er dit weekend wat begin- en midden twintigers door de regio fietsen. ,,’s Ochtends zullen we eerst wel even een rondje doen hier”, stelt De Jong. ,,Maar er moeten ook nog boodschappen gedaan worden.”

De huldiging voor de rit van vrijdagavond zal pas zaterdag gedaan worden. Tegen de tijd dat Van Wonderen over de streep kwam, begon het al donker te worden.

De Waard kan zijn borst natmaken om de komende twee dagen zijn voorsprong te verdedigen.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen