Premium

In de moestuin bloeit vriendschap op tussen Syrische vluchteling Muhamed Saleh en Hoornse Lida Verkleij

Muhamad Saleh en Lida Verkleij zetten stokken in de grond voor de sperziebonen. ,,Door die tuin zijn we heel erg aan de praat geraakt.”
© Foto’s Theo Groot

Ze komen er graag. En met grote regelmaat. De moestuin in de Kersenboogerd. Het is de plek waar hun vriendschap opbloeide. Eerst voornamelijk in stilte, omdat Muhamad Saleh de taal nog niet voldoende beheerste. Maar langzaam kwamen de gesprekken op gang. ,,En als we nu in de tuin aan het werk zijn babbelen we wat af”, zegt Lida Verkleij met een lach.

Een enkele keer schakelen ze over op het Arabisch. Heel kort. Want het liefst wil Muhamad - Mo - Saleh het interview dat landgenoot Mohammad Kafina bij hem afneemt helemaal in het Nederlands doen. Die vastberadenheid maakt Lida Verkleij trots. ,,Ik heb zo’n bewondering voor zijn doorzettingsvermogen”, vertelt zij aan de keukentafel van de woning die Mo in september 2016 kreeg toegewezen. ,,Hij is helemaal alleen naar Hoorn gekomen en wil hier echt een toekomst opbouwen. In een jaar en vier maanden heeft hij zijn inburgeringsdiploma gehaald. Petje af. Ik had me nooit gerealiseerd hoe complex het voor Arabische mensen is om de Nederlandse taal te leren. Het is niet alleen van tekens naar letters, maar ook de schrijfrichting is natuurlijk anders. Dat hij dat zo snel voor elkaar gekregen heeft vind ik super.”

Meer nieuws uit West-Friesland