Door blessures geteisterde Stefanie van der Gragt in Champions League-finale met Barcelona: ’Het wordt een open wedstrijd’

Plezier maken op de training: Stefanie van der Gragt (l) met trainer Lluis Cortes en Toni Duggan.
© Foto EPA
Barcelona

Het was voor haar persoonlijk een moeilijk seizoen. Maar wint de in Heerhugowaard geboren Stefanie van der Gragt (26) zaterdag de Champions League-finale met FC Barcelona, dan maakt dat in één klap een hoop goed.

Of het, na een jaar geteisterd door blessureleed, wel als ’haar’ finale voelt? „Natuurlijk”, zegt Van der Gragt. „Ik ben ondanks de blessures betrokken gebleven bij het team en had mijn aandeel tijdens trainingen. Na de winterstop is het sowieso steeds beter gegaan.”

De verdediger heeft sinds haar competitiedebuut, eind november 2018, negen duels achter haar naam staan, waarvan twee in het bekertoernooi. Champions League-minuten maakte ze nog niet namens Barcelona.

De Spaanse grootmacht schakelde BIIK Kazygurt, Glasgow City, Lillestrom en Bayern München uit. Dat Barcelona alleen in het heenduel met Kazygurt treffers incasseerde, onderstreept dat de defensie van de ploeg staat als een huis. De international zat alleen in de halve finales tegen Bayern München bij de selectie.

Lastig

Toch hoopt ze op een beloning voor de stijgende lijn in haar prestaties. Vooral omdat ze in de laatste weken van de competitie veel speeltijd kreeg.

„Voor de coach is het hartstikke lastig, want we draaien een supergoed seizoen. Ik kan niet meer dan mijn best doen.”

De midtwintiger speelde eerder al zestien duels in de Champions League namens AZ, FC Twente, Ajax en Bayern München. Ze won met het Nederlands vrouwenteam de finale van het EK in 2017. Aan Europese ervaring geen gebrek.

„Maar een Champions League-finale is nieuw voor mij. Voor ons allemaal, trouwens. Toen we de loting zagen, hadden we al zoiets van: tegen deze teams moeten we toch een kans maken? Je droomt van de finale, maar durft er niet vanuit te gaan dat het zomaar lukt.”

Horde

Nu is het Franse Olympique Lyon de laatste horde op weg naar een prijs. De finale wordt morgenavond gespeeld in de Groupama Aréna in Boedapest, Hongarije. Er kunnen 24.000 toeschouwers in dit stadion.

„Het wordt een open wedstrijd”, verwacht Van der Gragt. „Er staan twee ploegen in de finale die voetballend de oplossing zoeken. Het komt dit keer op één potje aan, dus we moeten er vol voor gaan.”

Speelt ze niet, is er geen man overboord. „Maar natuurlijk is het voor mij belangrijk om minuten te maken. Ook met het oog op het WK, dat deze zomer met Oranje voor de deur staat. We gaan het zien. Het seizoen is door die blessures niet gelopen zoals ik wilde, maar met een Champions League-finale ben ik sowieso een ervaring rijker. Ook als ik er alleen maar bij ben, is dit supergaaf om mee te maken.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen