Easyjet neemt maatregelen om vertragingen te verminderen

Drukte op de luchthaven van Genève.
© AFP
Schiphol

Easyjet wil het aantal vertragingen fors gaan terugdringen. Dat scheelt niet alleen ergernis bij passagiers, maar ook in de kosten en claims van passagiers.

Juist bij lowcostmaatschappijen als Easyjet worden toestellen en personeel zo optimaal mogelijk ingezet. Na aankomst op Schiphol moet een vliegtuig binnen een half uur weer vertrekken. Zodoende kunnen zoveel mogelijk vluchten op een dag worden gemaakt.

De keerzijde is echter dan een vertraging als een kettingreactie door het schema van de hele dag loopt en de vertragingen meestal alleen maar oplopen. „We rollen nu een programma uit waarbij we op basis van data kunnen voorspellen waar de meeste vertragingen ontstaan. Op die routes houden we dan een toestel stand-by en maken we ruimere roosters voor het personeel”, licht William Vet, de Nederlandse manager van Easyjet toe.

Het aller belangrijkste is dat iedere dag het eerste vliegtuig op tijd vertrekt, omdat anders alle volgende vluchten ook te laat zijn. „We hebben nu al 54 procent minder vertragingen. Tussen het ochtend- en middagblok is nu meer tijd vrij om eventuele vertragingen in te lopen. Verder hebben we het aantal toestellen dat stand-by staat, verdubbeld naar veertien”, verklaart Vet.

Groter

De totale vloot bestaat uit 318 toestellen, waarvan er acht Schiphol als thuisbasis hebben met in de zomer een extra exemplaar. „Inmiddels zijn dat zes grote Airbussen A320, zodat we deze zomer toch drie procent meer passagiers kunnen vervoeren. Want verder zit Schiphol nog steeds op slot. Dat daardoor de ticketprijzen wel zouden stijgen, zoals economen hadden voorspeld, is niet uitgekomen. Dat komt ook omdat er in Europa veel capaciteit in de markt is. De prijzen zijn daardoor laag”, constateert Vet.

Daar staat tegenover dat de kerosinekosten de laatste maanden zijn opgelopen en de onzekerheid over de Brexit de vraag naar vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk tempert. Over het eerste halfjaar van het boekjaar liep het verlies voor belastingen op van 18 naar 275 miljoen pond (315 miljoen euro). Over het hele jaar rekent Easyjet wel op winst. Het bedrijf zegt daarbij op schema te liggen om meer dan honderd miljoen pond te besparen.

Meer nieuws uit Amsterdam