Pont vaart 24 uur lang niet tijdens OV-staking 28 mei, verkeersinfarct IJmond te verwachten: ’Fietsers en voetgangers hebben nul opties’

Geen pont op 28 mei. Fietserbond: ’fietsers en voetgangers hebben nul opties zonder pont. Ja, de auto pakken.’
© archieffoto Ronald Goedheer
Velsen

De pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid vaart 24 uur lang niet tijdens de staking van het openbaar vervoer op 28 mei. Dat zegt FNV-bestuurderstadsvervoer Eric Vermeulen.

Tijdens de staking ligt het stadsvervoer van de grote steden, bus- en treinvervoer en het streekvervoer stil. Naast chauffeurs doen de schippers van de veren mee aan de staking laten zowel de FNV als het GVB weten.

De pont tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid, maar ook de Hempont bij Zaandam en pont Buitenhuizen-Assendelft zijn onderdeel van de GVB, het stadsvervoer in Amsterdam, en zullen dus 24 uur lang niet varen.

Lees ook: Ook streekvervoer staakt op 28 mei

De exacte starttijd van de staking is nog onbekend, laat Vermeulen weten. ,,De nachtdienst van de schippers start om tien uur ’s avonds, ze zouden dan na twee uur werken kunnen beginnen met staken. We overwegen nu ook de optie om bij hen de staking te starten op het moment dat hun avonddienst begint. Dan zouden de ponten vanaf maandagavond niet varen, tot dinsdagavond tien uur.’’

Alleen nog door tunnels

In de IJmond gaat de staking van het openbaar vervoer vermoedelijk tot flinke opstoppingen leiden. De pont vaart namelijk extra als compensatie voor de afsluiting van de sluisroute in IJmuiden.

Lees ook: Forza IJmond stelt raadsvragen over pontstaking van 28 mei: ’Hoe moet het met scholieren die van de pont afhankelijk zijn?’

Als de pont niet vaart, dan zijn er nog maar twee uitvalsopties vanuit IJmuiden voor het verkeer en moet al het IJmondiale noord-zuid-verkeer door de Velsertunnel of Wijkertunnel. Verkeer dat normaal gebruik maakt van andere vervoersopties.

Tata Steel is vrijdagmorgen niet in de gelegenheid te reageren op het nieuws. Werknemers van de staalfabriek maken veel gebruik van de pont, maar zullen de 28e met de auto door de tunnel moeten. Ook het vrachtverkeer krijgt last van de staking.

Wagens met bepaalde gevaarlijke stoffen, mogen geen gebruik maken van de Velsertunnel. Zij maken gebruik van een alternatieve route via de Velserpont.

Niet blij

De gemeente Velsen laat weten dat de staking en de gevolgen van deze staking ’grote aandacht van de gemeente heeft’. De lokale afdeling van de Fietsersbond is niet blij met de staking.

Han van Spanje: ,,Voetgangers en fietsers hebben nul opties als de pont niet vaart. Ja, de auto pakken want de trein rijdt ook niet. Dat wordt druk bij de Velsertunnel.’’

Volgens FNV-bestuurder Vermeulen brengen de chauffeurs, bestuurders en schippers iedereen graag netjes van a naar b, maar dwingt de aanpassing van de pensioenleeftijd in Nederland de FNV tot actie.

,,We doen het niet alleen voor de medewerkers in het OV. Het gaat om ieders pensioenleeftijd. Werkgevers krijgen een boete als ze iemand vervroegd met pensioen laten gaan. Als we nu niet in actie komen, is het straks te laat. De pensioenleeftijd zou nu op 66 bevroren moeten worden, zodat er goed onderzocht kan worden hoe de verhouding langere levensverwachting en pensioenleeftijd zou moeten zijn. We doen het ook voor iedereen die de dupe is van de staking van 28 mei, we hopen dat mensen dat begrijpen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen