Premium

Opinie: Vertrouwen in gesloten jeugdzorg op locatie Antonius tegen beter weten in

Opinie: Vertrouwen in gesloten jeugdzorg op locatie Antonius tegen beter weten in
© Archieffoto ANP/Roos Koole
Bakkum

Wie als een mannetje op de maan kijkt naar de aanbesteding van de gesloten jeugdzorg in achttien Noord-Hollandse gemeenten, zal van de ene verbazing in de andere vallen.

Terwijl de ene organisatie, Parlan/Transferium, een modern gebouw heeft in Heerhugowaard, kiezen de achttien gemeenten voor een andere organisatie, Horizon. Dat heeft geen gebouw. Het zit in Zuid-Holland. Toch wint Horizon de aanbesteding.

Omdat Parlan/Transferium zich via de rechter tevergeefs verzet tegen dit besluit, verstrijkt de tijd. In nood geraakt, betrekt Horizon het pand Antonius in Bakkum-Noord. Dat staat al jaren leeg. Je hoeft geen bouwkundige te zijn om te constateren dat het verre van bruikbaar is voor de groep zeer kwetsbare kinderen die in de gesloten jeugdzorg zitten.

Bezwaren in de gemeenteraad van Castricum worden weggewuifd: Het gebouw is eigenlijk nog best goed en kan snel verbouwd worden. Bovendien heeft Horizon al een team doorgewinterde professionals klaarstaan om de kinderen op te vangen.

Welzijnswethouder Ron de Haan is enthousiast. Hij omarmt de visie van Horizon, waarin jongeren zo kort mogelijk in geslotenheid worden behandeld. Dat gaat volgens de methode ’JouwZorg’, gericht op behandeling in de eigen leefomgeving.

Trots

Volgens De Haan mag Castricum trots zijn op een innovatieve organisatie als Horizon, zo betoogt hij vol vuur in de raad.

Toch zijn er problemen. Het team medewerkers blijkt toch niet helemaal gereed. Horizon adverteert volop in een zoektocht naar personeel. Het onderwijs blijkt vergeten. Er is in eerste instantie geen scholing voor de leerplichtige kinderen geregeld. Mede daarom oordeelt de kinderrechter dat plaatsing van een minderjarige in strijd was met de jeugdwet. Besloten wordt het kind over te plaatsen naar… Parlan/Transferium in Heerhugowaard.

Tijdens de zitting van de kinderrechter zegt de Raad voor de Kinderbescherming te twijfelen aan de veiligheid in het gebouw. Het is al in gebruik genomen terwijl er nog wordt verbouwd. De opening was te vroeg, vindt de rechter. Jeugdrechtadvocaten en ouders melden zich met klachten over onderwijs, dagbehandeling en veiligheid.

In de diverse raden in de achttien gemeenten worden er vragen over gesteld. Als reactie krijgen alle gemeenteraden daarover een gelijkluidend antwoord. Rode draad in het schrijven: er zijn aanloopproblemen, het is wennen, maar alles komt goed. Het overplaatsen naar ’onderaannemer’ Parlan/Transferium is helemaal niet vreemd, klinkt het. Overplaatsing van minderjarigen van de ene naar de andere organisatie komt vaker voor.

Intussen lekt er belastinggeld weg. De betrokken achttien gemeenten moeten Parlan/Transferium tussen 2 en 3 miljoen euro betalen om doorlopende verplichtingen te compenseren, de zogeheten frictiekosten. Tegelijk moet Castricum ruim een miljoen euro voorschieten om Antonius in Bakkum op te tuigen, in de hoop dat de andere zeventien gemeenten hun deel terugbetalen.

Overplaatsen

En de kinderrechter blijft maar kinderen overplaatsen. Afgelopen week bleek dat de rechter opnieuw heeft beslist dat een minderjarige van Antonius naar het Transferium overgeplaatst moet worden omdat Horizon veiligheid en behandeling van het kind niet kan waarborgen.

De jongere is in Bakkum meerdere malen weggelopen. Hij bleef de laatste keer nachtenlang weg. De ouders en niet Horizon hebben vervolgens de jeugdbescherming en -reclassering geïnformeerd.

De bezwering van de betrokken gemeenten dat ze nog steeds alle vertrouwen hebben in Horizon begint steeds ongeloofwaardiger te klinken. Het lijkt intussen wel op de perswoordvoerder in Irak die met droge ogen beweerde dat er geen Amerikanen in Bagdad waren terwijl je de bommen hoorde inslaan en de gordijnen zag schudden.

Het mannetje op de maan begrijpt er niets meer van. Aanbesteding van gesloten jeugdzorg? Waarom moest dat eigenlijk? vraagt hij zich hoofdschuddend af.

Koen van Eijk

Meer nieuws uit Kennemerland