Het einde van het voetbalseizoen is nabij: deze West-Friese ploegen hebben nog wat om voor te spelen

Het einde van het voetbalseizoen is nabij: deze West-Friese ploegen hebben nog wat om voor te spelen
Hoorn

Het einde van de voetbalcompetitie is nabij, maar toch moeten op de West-Friese velden veel beslissingen nog vallen. Wie kunnen er nog promoveren, voor wie dreigt degradatie en voor wie lonkt er nog een titelfeestje? Kortom, welke teams hebben niet alleen nog een theoretische kans op succes of pech, maar spelen écht nog ergens om? Een overzicht.

Zaterdagvoetbal

Van de vier West-Friese ploegen die in het zaterdagvoetbal uitkomen heeft alleen Opperdoes nog iets om voor te spelen. De ploeg is koploper in de vierde klasse A met twee punten meer dan concurrent Flamingo’s, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Toch kan dit weekeinde de titel al worden gepakt. Winst in de laatste wedstrijd bij Dindua en puntverlies van Flamingo’s volstaat. Gebeurt dit niet, dan mag de selectie van René Bierdrager een week later gaan kijken bij het laatste duel van Flamingo’s en daar hopen op puntenverlies van de concurrent.

Zondagvoetbal

In de tweede klasse A lonkt het kampioenschap voor De Zouaven. De ploeg moet in de laatste twee duels minimaal twee punten halen voor de titel. Een zege in het uitduel met het reeds uitgespeelde Assendelft volstaat om na drie seizoenen terug te keren in de eerste klasse. In dezelfde klasse moet West Frisia alle zeilen bijzetten om nacompetitie te ontlopen. De Enkhuizers staan een punt boven de gevarenzone.

De derde periode is heel belangrijk voor de eindresultaten in de derde klasse A. SEW won de eerste periode, kampioen Kleine Sluis de tweede. Deze ploegen bezetten nu de eerste twee plaatsen in de derde periode. Mocht dit aan het einde van de competitie nog zo zijn, dan gaat de laatste periodetitel naar de nummer drie in de periodestand, op dit moment KGB. Ook Hauwert’65 (vijfde) en VVS’46 (zesde) maken hierop nog kans. Die laatste twee strijden ook tegen degradatie en hebben sowieso punten nodig om boven de gevreesde twaalfde plaats te blijven.

In de vierde klasse A speelt DWB nergens meer voor, maar FC Medemblik maakt nog een goede kans op een nacompetitieplek. Kampioen DWOW won de eerste periode en staat nu bovenaan in de tweede, vlak voor FC Medemblik. Mocht DWOW deze plek behouden dan gaat de periodetitel naar FC Medemblik. Als dit misgaat dan gloort er nog een ontsnappingsroute via de reguliere competitie, waar ook twee nacompetitietickets te verdienen zijn.

De vierde klasse C is de competitie met de meeste West-Friese ploegen en Strandvogels doet het hierin als beste. Na de klinkende 18-0 zege in het inhaalduel met WMC van donderdag staat het gelijk met KSV, maar heeft het een beter doelsaldo (+55 om +34). SC Dynamo, dat nog een theoretische kans maakt op de titel, is zondag de tegenstander van Strandvogels. KSV speelt dan tegen WMC en zal waarschijnlijk ook flink aan het doelsaldo gaan werken. Op de laatste speeldag (26 mei) is het KSV-Dynamo en Strandvogels-De Valken.

In de strijd tegen degradatie lijkt Apollo’68, dat drie punten meer heeft dan De Valken, dit weekeinde genoeg te hebben aan een punt bij Victoria O. De Hensbroekers treffen namelijk in de laatste wedstrijd WMC.

In de vijfde klasse B een paar promotiekansen. Met nog twee duels te gaan en vijf punten achterstand op koploper SSV lijkt de titel uit zicht voor Sporting Andijk, maar een plek in de nacompetitie niet. Die kan worden bereikt via de tweede plaats in de competitie of via de tweede periode. In beide gevallen is Graftdijk de concurrent.

Omdat er in deze klasse maar twee periodes zijn, wordt de derde ploeg die mag strijden om promotie bepaald aan de hand van de reguliere competitie. Naast Graftdijk, maken Berkhout en Zwaagdijk nog kans.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons