Veel geld nodig om goed brand te kunnen blussen in Beverwijk

Veel geld nodig om goed brand te kunnen blussen in Beverwijk
Watertankwagens.
© Archieffoto
Beverwijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk willen de de verantwoordelijkheid voor blusmiddelen in de gemeente compleet overdragen aan Veiligheid Regio Kennemerland. Het duurt zeker twee jaar voordat VRK deze taak heeft overgenomen. Tot die tijd moet Beverwijk het doen met een verwaarloosd netwerk van brandkranen.

In november kwam naar buiten dat in Beverwijk geen periodieke controles plaatsvinden van blusmiddelen (zoals brandkranen en leidingen). ,,Dat gebeurt alleen op basis van meldingen’’, liet een woordvoerder van de gemeente weten. Het is daardoor onduidelijk of een Beverwijkse brandkraan het doet of niet.

Een brandweerwagen (tankautospuit) die als eerste bij een brand arriveert heeft zeker vijftienhonderd liter water bij zich. Terwijl daarmee geblust wordt is er voldoende tijd om slangen aan te sluiten op brandkranen in de buurt. Volgens VRK zijn brandkranen door het gebrek aan onderhoud soms onvindbaar of onbruikbaar. Bijvoorbeeld doordat ze door begroeiing of werkzaamheden uit het zicht raken. Ook blijken oude leidingen en brandkranen soms dichtgeslibd te zijn door jarenlang onbruik. ,,Het kan de brandweer in een moeilijke situatie brengen bij de brandbestrijding.’’

Beverwijk is niet de enige gemeente waar verbeteringen nodig zijn in het netwerk van leidingen en brandkranen. Er zijn flinke investeringen nodig om het netwerk op peil te krijgen maar dan nog is er een probleem: Moderne waterleidingen zijn veel dunner dan de oude. Daardoor is niet overal de benodigde waterdruk voorhanden om te kunnen blussen. De situatie is zo penibel dat VRK inmiddels tweedehands watertrucks heeft gekocht om er zeker van te zijn tijdig over voldoende water bij een brandhaard te kunnen beschikken.

Tankwagens

Dus stelt de gemeente voor om het complete blusmiddelendossier aan VRK over te dragen. VRK wil de brandkranen dan niet meer gebruiken en wil acht nieuwe tankwagens aanschaffen. Sommige kazernes moeten verbouwd worden om die wagens te kunnen stallen. nieuw personeel moet geworven en getraind, gemeentelijke onderhoudscontracten voor de brandkranen met PWN moeten worden afgekocht. VRK kan ook het onderhoud aan de waterwinputten overnemen.

Als de gemeente zelf de bluswatermiddelen wil blijven bijhouden, kost dat naar schatting 1,2 miljoen euro per jaar. Alles overhevelen naar VRK kost 1,5 miljoen aan incidentele kosten en daarna negen ton per jaar.

De gemeenteraad beslist hierover in de raadsvergadering van juni.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons