Oplage 4.000: juf Miranda presenteert de eerste krant voor kinderen in Heerhugowaard [video]

Gerard van Engelen
Heerhugowaard

In een bomvolle aula van basisschool De Zonnewijzer is donderdag de eerste editie van ’Jong Heerhugowaard’ verspreid, een krant voor kids in de bovenbouw van de basisscholen. Hij verschijnt voorlopig tien maanden lang in een oplage van vierduizend. De gemeente betaalt de abonnementen voor alle scholen die meedoen.

Wethouder John Does was uitgenodigd om de eerste exemplaren te overhandigen aan twee geselecteerde lezertjes. Hij onthulde dat er achter de schermen een jaar aan de voorbereidingen is gewerkt.

,,Want heel veel mensen gaan zich ermee bemoeien. Iemand moet het gaan betalen, iemand moet zorgen dat er teksten in komen en dan moet hij ook nog gedrukt worden. Maar ik heb het eerste exemplaar gelezen en gezien dat hij vooral door jullie zelf is gevuld.’’

Juf Miranda Loonstra (in het groen) tussen de jonge abonnees.

Juf Miranda Loonstra (in het groen) tussen de jonge abonnees.© jjfoto.nl / Jan Jong

Als bewijs werd de krant uitgedeeld. Inval-juf Miranda Loonstra werd in de bloemetjes gezet. Zij is de oprichter en hoofdredacteur.

,,De krant geeft kinderen een podium. Hij is echt voor en door kinderen. Bedoeld om ze met meer plezier te laten lezen maar ook om ze iets mee te geven over de wijk, waar ze dan op kunnen reageren. Dat zorgt voor verbondenheid. We willen ook de meningsvorming stimuleren.’’

Dat laatste wordt vorm gegeven via een korte discussie op de achterpagina, tussen Thomas, Kelly en Kyan over het onlangs ingestelde verbod op het oplaten van ballonnen.

Een van de vaste medewerkers is burgemeester Bert Blase, die in zijn rubriek ’Vertel het de burgemeester’ op zoek is gegaan naar antwoorden op de vraag ’Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle inwoners van Heerhugowaard gelukkig zijn’? Hij wordt al door vijf scholieren beantwoord, maar de bedoeling is dat andere lezers hun tip invullen in het daarvoor gereserveerde hoekje in de krant. Die biedt verder verhaaltjes over Saar, die de avondvierdaagse loopt en Joris die autisme heeft.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen