Premium

Celstraf voor man die vanuit Zaandijk gestolen fietsen exporteert naar Polen

Celstraf voor man die vanuit Zaandijk gestolen fietsen exporteert naar Polen
Gestolen fietsen
© Archieffoto
Alkmaar/Zaandijk

De politierechter in Alkmaar heeft woensdag de 26-jarige Pawel S. uit Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij tussen 4 en 6 maart heeft geprobeerd om een hoeveelheid gestolen elektrische fietsen met een totale waarde van ruim 17.500 euro naar Polen te vervoeren. Een 23-jarige medeverdachte die in Zaandijk woont werd vrijgesproken van de verdenking van heling.

De politierechter vond dat er heel veel aanwijzingen waren die erop wijzen dat ook hij een aandeel had in een professionele handel in gestolen fietsen, maar wilde hem wegens een gebrek aan bewijs toch niet veroordelen.

De politie kwam de mannen op het spoor dankzij een lokfiets, die ze via de GPS traceerden naar een garagebox in Zaandijk. Daar deed Pawel S. de agenten open. Achter hem stond een flinke hoeveelheid fietsen, waaronder de lokfiets die de politie bewust in de buurt had achtergelaten. S. verklaarde via Facebook te zijn benaderd om de fietsen naar Polen te vervoeren, maar kon niet de naam van zijn opdrachtgever noemen. Hij wees later naar zijn 23-jarige medeverdachte, die naast de garageboxen woonde en hem de sleutels had geleend. Maar ook deze man zei van niks te weten.

Justitie eiste 6 weken cel tegen Pawel S. en vroeg om zijn medeverdachte vrij te spreken. De advocaten van de twee mannen vroegen allebei om hun cliënt vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De politierechter besloot uiteindelijk om alleen Pawel S. te veroordelen tot 2 weken gevangenisstraf. Deze heeft hij al in voorarrest uitgezeten. Hij moet daarnaast de eigenaar van een van de gestolen fietsen een schadevergoeding van 400 euro betalen.

S. is inmiddels terug gegaan naar Polen. Volgens zijn advocaat is de hele zaak erg heftig voor hem geweest en is hij niet van plan nog naar Nederland terug te keren.

Meer nieuws uit Zaanstreek