Nieuwe Brug: onderzoek naar komst van biomassacentrale op De Liede

Nieuwe Brug: onderzoek naar komst van biomassacentrale op De Liede
Nieuwe Brug

Bewoners van Nieuwe Brug en De Liede hebben de GGD gevraagd onderzoek te doen naar de gevolgen van de komst van een biomassacentrale op bedrijventerrein De Nieuwe Liede.

Centraal staan daarbij de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden. De buurtvereniging van de twee kleine kernen heeft de gemeenteraad van Haarlemmermeer met klem verzocht het initiatief voor een omgevingsonderzoek te ondersteunen. Ook wordt gevraagd de bouw van de biomassacentrale pas te laten beginnen als het onderzoek is afgerond.

De bewoners zijn kritisch over de noodzaak van de centrale. „De bio-energiecentrale is afhankelijk van het stoken van houtsnippers welke middels snoeiafval uit de omgeving verkregen moet worden. Als dat niet voldoende aanwezig is wordt de nodige brandstof hiervoor geïmporteerd van elders.”

Er wordt in een brief aan de gemeenteraad gewezen op de kwetsbaarheid van Nieuwe Burg en De Liede. „Zo’n centrale is de zoveelste opeenstapeling van milieuvervuilende voorzieningen in een omgeving die al zwaar overbelast is door verkeer door de lucht (onder de Polderbaan), op de weg (omsloten door A9, A5 en A4) en door de ligging van industrieterreinen voor laagwaardige industrie. Bewoners maken zich dan ook grote zorgen over mogelijke negatieve gezondheidseffecten, zoals verslechtering van de luchtkwaliteit, geluidhinder en stankoverlast van de bio-energiecentrale en het vrachtverkeer.” De gemeenteraad werd overigens verrast door de plannen voor de centrale.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen