Premium

Frits Wester: ’Politiek mág maar spotjes op tv niet’

Frits Wester: ’Politiek mág maar spotjes op tv niet’
© Foto Dijkstra bv

Frits Wester (1962) verruilde 25 jaar geleden zijn betrekking als CDA-voorlichter voor een baan als politiek verslaggever van RTL Nieuws. „Ik doe het leukste werk dat bestaat.”

Lol in je werk | Rubriek

Hoe kwam je in dit vak terecht?

„Ik was actief bij de jongerenafdeling van het CDA in de regio Alkmaar, waar ik toen woonde. Na een mislukte studie bedrijfskunde volgde ik nog even een rechtenstudie, maar dat werd ook niks. Uiteindelijk kreeg ik een baan bij de afdeling voorlichting bij het CDA. Dat heb ik negen jaar gedaan, maar eigenlijk wilde ik liever in de journalistiek aan het werk. Dat wisten ze bij RTL. Daarom benaderde de hoofdredactie van RTL Nieuws me met de vraag of ik daar wilde werken. Ik zei ja en heb nooit spijt gehad van die overstap.”

Waarom past dit werk bij je?

„Omdat het zo afwisselend is. Op het Binnenhof gebeuren altijd onverwachte dingen. Je weet nooit hoe het gaat lopen. Daar hou ik van. Ook vind ik het boeiend dat bij dit werk alle aspecten van de samenleving aan bod komen. De ene dag gaat het over veiligheid en sociale zekerheid, de andere dag over de zorg, de landbouw of het milieu. Ik weet ’s morgens ook niet of ik ’s avonds op de televisie moet. Dat hangt allemaal af van wat er in de loop van de dag gebeurt. Dat omgaan met het onverwachte, past bij me.”

Wat zijn de voor- en nadelen van je werk?

„Het voordeel is dat het vaak spannend is en dat ik zo veel verschillende mensen ontmoet: politici uit binnen- en buitenland, maar ook belangenbehartigers van het bedrijfsleven, de zorg en maatschappelijke organisaties. Die mix van mensen met verschillende politieke voorkeuren en idealen maakt het werk heel leuk. Een nadeel van die onregelmatige werktijden is dat je sociale leven onder druk komt te staan. Je kunt weinig plannen. Ik kan wel in mijn agenda zetten dat ik een paar dagen ga zeilen, maar als er iets in Den Haag gebeurt, moet ik daar zijn en gaat het zeiltochtje niet door.”

Krijg je loon naar werken?

„Ja hoor. Ik verdien een goede boterham. Ik kan er mijn zeilboot van betalen en twee kinderen laten studeren. En als ik hier en daar ook nog een spreekbeurt of een congres erbij kan doen, heb ik zelfs nog leuk beleg ook op die boterham. RTL doet niet moeilijk over die klussen naast mijn tv-werk, zolang het maar in het verlengde van mijn functie is. Als ik in theaters of bij congressen verhalen vertel over politiek en de achtergronden van het Binnenhof, hebben ze daar niks op tegen. Die verhalen vertel ik ook in de kroeg of op een verjaardag, dus waarom niet voor een groter publiek? Maar toen ze me vroegen voor reclamespotjes heb ik nee gezegd. Met reclame word je het uithangbord van een bedrijf en daarmee zou ik mijn onafhankelijkheid op het spel zetten. Als politiek journalist is dat niet handig.”

Wat zou een alternatief beroep voor je zijn?

„Als scholier dacht ik erover om te gaan varen op de grote handelsvaart. Ik was van plan om naar de Hogere Zeevaartschool op Terschelling te gaan. Twee weken voor het zo ver was, bedacht ik me en vond ik het toch boeiender om me in maatschappelijke organisaties te verdiepen. Maar als ik dit werk niet zou doen, zou ik graag gaan varen. Nu zeil ik nog vaak naar Terschelling. Dat is een mooi alternatief.”

Ook lol in je werk? Meld je dan aan via bijlageredactie@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.