Premium

Dit voorjaar regende het parkeerbonnen in blauwe zone Den Helder

Dit voorjaar regende het parkeerbonnen in blauwe zone Den Helder
Vijf uur of drie uur: het parkeerterrein aan het Bernhardplein is altijd goed gevuld.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

In de eerste twee maanden van het terugschroeven van de parkeertijd in het centrum van Den Helder naar drie uur, was er een enorme toename van het aantal bekeuringen en waarschuwingen.

Sinds 1 maart van dit jaar is het gratis parkeren in de binnenstad met de blauwe schijf door de gemeente teruggeschroefd van vijf naar drie uur. In de periode tussen 1 maart en 1 mei kregen bezoekers van het Helderse stadshart 69 keer een prent voor het verstrijken van de toegestane parkeertijd. In het voorjaar van 2018 gebeurde het slechts een keer dat iemand werd berispt voor het langer dan - toen nog - vijf uur bezet houden van een parkeerplek.

Blauwe schijf

In de eerste twee maanden werden 260 bekeuringen uitgedeeld voor het ontbreken van een blauwe schijf. Ter vergelijking, in dezelfde periode een jaar eerder, werden automobilisten 25 keer beboet.

Tijdens de eerste fase van de teruggang in de parkeertijden deelden controleurs waarschuwingen uit. Dat deden zij in totaal 21 keer voor een verlopen ontheffing of het niet gebruiken van een blauwe schijf.

De toename van het aantal bekeuringen en waarschuwingen komt volgens woordvoerster Florentine de Maar van de gemeente Den Helder niet voort uit extra controles of controleurs. ,,Dat er nu meer bekeuringen zijn uitgeschreven, heeft te maken met het feit dat de parkeertijd van vijf naar drie uur is teruggebracht. En dat mensen hun parkeerschijf niet zichtbaar in de auto neerleggen.’’

In de blauwe zones 1 tot en met 3 van het centrum mocht voorheen vijf uur lang gratis worden geparkeerd met behulp van de parkeerschijf. In de praktijk bleek dat veel mensen, vooral werknemers in het centrum, hierdoor de hele dag de populairste parkeerplekken bezetten. Zij draaiden hiervoor hun parkeerschijf door. Een maximale parkeertijd van drie uur zou het lang parkeren lastiger moeten maken. Het doordraaien van een parkeerschijf is overigens niet toegestaan.

Op fout parkeren staat een bekeuring van €95, met daarbovenop €6 aan administratiekosten. Dit geld gaat via het Centraal Justitieel Incasso Bureau naar de Rijksoverheid.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen