Ook B-staal veldrijdster Denise Betsema positief op anabole steroïden

Ook B-staal veldrijdster Denise Betsema positief op anabole steroïden
Denise Betsema in actie op archiefbeeld.
© Archieffoto AFP
Den Burg

Ook de B-staal van de urine van veldrijdster Denise Bestema zijn te hoge anabole waarden gevonden. De 26-jarige Texelse blijft daardoor voorlopig geschorst.

Dat meldt de Belgische site Sporza van de VRT. In de A-staal van Betsema, met 15 overwinningen zegekoning van afgelopen winter, werd anabole steroïden aangetroffen, een verboden prestatieverhogend middel.

Ze had haar positieve plas ingeleverd na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide op 27 januari van dit jaar. Op die dag eindigde ze overigens ’slechts’ als zevende.

Betsema vertelde meteen dat ze onschuldig was. „Ik heb nooit wat genomen. Ik dacht dat het een grap was. Anabole steroïden zou ik echt nooit van mijn leven gebruiken, want ik weet wat de bijwerkingen zijn. Ik heb echter vernomen dat ik het in mijn urine zou kunnen hebben gekregen door de anticonceptie.”

Betsema kan nog in beroep gaan om aan te tonen dat ze de doping niet bewust heeft ingenomen.

Haar ploeg, Marlux-Bingoal, bleef tot nu toe altijd achter de verklaring van Betsema staan. Eerder deze week werd het nieuwe team voor seizoen 2019/2020 voorgesteld. De naam van de Texelse, de nummer drie van de wereld, stond gewoon tussen alle andere coureurs van Pauwels Sauzen-Bingoal, zoals haar ploeg nu heet.

Betsema begon het seizoen 2018/2019 met lokale sponsors. Ze groeide in korte tijd uit tot een van de toppers in het internationale veldrijden. Van de 89e plek op de wereldranglijst steeg ze door alle overwinningen naar de derde plek. Haar grootste zeges waren de Superprestige in Middelkerke en de wereldbekerwedstrijd in Koksijde.

Lees ook:

Veldrijdster Betsema van Texel na positieve dopingtest: ’Wat een nachtmerrie’

Veldrijdster Denise Betsema van Texel test positief op anabole steroïden: ’Ik ben absoluut onschuldig’

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons