Premium

Puinruimen en slim slopen in oude Wilhelminasluis Zaandam

1/5

Vier jaar lang lag het werk stil, nadat duidelijk was geworden dat de ruim honderd jaar oude sluis anders in elkaar stak dan op de bouwtekeningen stond.

Na veel discussie kreeg aannemer Heijmans extra geld en tijd van de provincie om een aangepast ontwerp uit te voeren. Nu zijn de mannen met de bouwhelmen – en verplichte zwemvesten – weer aan de slag. Bij de Burcht hebben ze hun werkplaats en de hele dag zie je op de sluis in de weer. En aan de Peperstraat is een kantoor ingericht waar mannen in pakken zich over computers en planningslijsten buigen.

De kademuur aan de Oostkade is de afgelopen weken met de grond gelijk gemaakt en straks begint ook de sloop van de westelijke kade. Het gebeurt op chemische wijze. ,,Er zijn gaten geboord in het metselwerk en daarin wordt een expansievloeistof gegoten. Na een nacht wachten is die uitgezet en zijn er scheuren ontstaan’’, legt projectleider Jack Geerlings uit.

’s Ochtends kunnen hele brokken kademuur worden opgehesen en weggetakeld. Alleen de resten moeten met een pneumatische hamer worden losgehakt. ,,Dit werkt goed, zonder problemen voor de huizen langs de sluis’’, zegt Geerlings. ,,Anders zou je wekenlang staan te hakken op de metselwand. Bovendien moest het slopen voorzichtig gebeuren, want de onderste helft van de muur blijft. Die gaat deel uitmaken van de nieuwe constructie.’’

Ook is de sluis onder water leeggehaald. Dat was ingewikkelder dan je zou denken. Heijmans was ervan uit gegaan dat er losse basaltkeien lagen, maar stuitte vier jaar geleden op een verrassing. De keien bleken te zijn vastgekit met asfalt, beton en dergelijke. Dat was ooit gebeurd omdat schepen de basaltkeien loswoelden. De hele sluisbodem is vervolgens nauwkeurig in kaart gebracht. Zo lukte het de afgelopen maanden met inzet van twee kranen om de bodem schoon te schrapen. Meer dan een miljoen kilo aan puin is afgevoerd.

Langzamerhand gaat het nu richting nieuwbouw. Het wordt een betonnen constructie, maar vermomd als traditionele muren. Geerlings: ,,Een stalen damwand met een betonnen schort en daarin wordt metselwerk verwerkt. Maar we gaan niet zoals in 1900 steentje voor steentje leggen.’’

Er is nog heel veel ander werk te doen, zoals het plaatsen en inregelen van de nieuwe machines die de sluisdeuren gaan bedienen. Naar schatting is er nog anderhalf jaar te gaan, totdat eind 2020 de bredere, langere en diepere Wilhelminasluis klaar is.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen