Premium

Parkeerruimte is eerste pijnpunt in Kogerveldwijk in Zaandam

Parkeerruimte is eerste pijnpunt in Kogerveldwijk in Zaandam
Zaandam

Liever vijfhonderd nieuwe huizen minder in de Kogerveldwijk in Zaandam dan te weinig parkeerplaatsen. Met die opvatting benadert de VVD de toekomstplannen voor Kogerveld, hofwijk en slachthuisbuurt.

In de verschillende delen van de wijk moeten in de komende twintig jaar 2000 tot 2500 woningen komen waarvan dertig procent sociale huur.

Er kunnen zoveel woningen komen omdat Zaanstad nu van plan is de parkeernorm te verlagen. Zo dichtbij een station zullen zich naar verwachting bewoners vestigen die meer met de trein reizen en minder met de auto.

Maar Marianne de Boer (VVD) gelooft daar niet zo stellig in, zo bleek donderdag in de raadszaal. Zij wil liever het gebruikelijke aantal parkeerplaatsen. Ook als dat betekent dat de woningproductie dan bij tweeduizend blijft steken. Als voorbeeld van hoe het niet moet, ziet zij Saendelft, waar ook met een lagere parkeernorm is gerekend omdat het station in de buurt is.

René Tuijn (PvdA) en Hildr Vogelesang (GroenLinks) volgden haar helemaal niet. ,,Als het in de Kogerveldwijk niet kan, waar kan het dan wel?’’, vroeg Vogelesang vol onbegrip.

De Boer kwam ook al in aanvaring met Roland van Braam omdat zij wil tornen aan de afspraak om dertig procent sociale woningbouw te realiseren. ,,Het hoeft geen elitewijk te worden, maar er zit toch wel iets tussen sociale huur en dure koop?’’

Waarop Van Braam opmerkte dat die dertig procent staat in het door de VVD ondertekende coalitieakkoord. ,,Maar de VVD trapt steeds op de rem.’’

Ondanks die meningsverschillen, zijn de raadsleden bijna eensgezind in hun hulde voor het plan. Hans Kuyper (Rosa) kan bijna niet wachten om te beginnen. ,,We hebben het praten nu gehad. Nu moet er zichtbaar iets gebeuren.’’

Wethouder Hans Krieger temperde hooggespannen verwachtingen over de vaart die het plan krijgt. ,,Het is een perspectief, we gaan niet volgend jaar bouwen.’’ Wel geeft de visie de mogelijkheid om ’voor te sorteren’ op de ontwikkelingen.

Alleen de PVV vindt het een slecht plan. Homme Heida ziet het als een circustent met het station als een paal die de tent overeind houdt. ,,Gewone mensen willen gewoon een auto, het liefst voor de deur.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen