Sanering paardenbak Gouwzeeruiters in Monnickendam kost Waterland een ton

Het terrein van de Gouwzeeruiters met links de paardenbak.
Monnickendam

De verontreiniging van het zand in de paardenbak van de Gouwzeeruiters in Monnickendam betekent voor de gemeente Waterland een strop van 90.000 tot 100.000 euro. Dat is wat de sanering ongeveer gaat kosten, zei wethouder Bas ten Have van Waterland donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

Ten Have antwoordde op vragen van Yvonne Gras van WaterlandNatuurlijk over de kwestie bij de Gouwzeeruiters op sportpark Markgouw. Een maand geleden werd bekend dat de paardenbak van de ruitervereniging ernstig verontreinigd is. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar het zand is wel zodanig dat de paardenbak gesaneerd moet worden.

,,Daarvoor hebben we offertes gevraagd en het ziet ernaar uit dat we een extra kostenpost van tussen de 90.000 en 100.000 euro voor onze kiezen krijgen’’, aldus Ten Have. ,,We zijn in gesprek met de Omgevingsdienst IJmond (waar Waterland deel van uitmaakt, red.) over hoe we kunnen achterhalen hoe de vervuiling daar terecht is gekomen.’’ Dat laatste is volgens Ten Have belangrijk om te kunnen bepalen wie verantwoordelijk is voor de verontreiniging. Op die verantwoordelijke partij kunnen dan de saneringskosten mogelijk worden verhaald.

Yvonne Gras hamerde erop dat er wel haast wordt gemaakt met de sanering. ,,Want zolang dat niet gebeurt, kunnen de Gouwzeeruiters helemaal niets en dat betekent voor zo’n vereniging ook een flinke inkomstenderving.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.