Premium

Vleugje koriander en een zweempje historie maken samen het officiële Kaeskoppenbiertje: ’t Witte Fortuin

Vleugje koriander en een zweempje historie maken samen het officiële Kaeskoppenbiertje: ’t Witte Fortuin
Brouwer Edwin Speets over zijn Fortuin: ,,Hij heeft geen uitgesproken smaak, maar dat was ook de opdracht. Hij is gewoon lekker.’’
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Een vleugje koriander, schilletjes citroen en sinaasappel en niet te veel alcohol. Elementen die het gouden kleurtje iets troebeler maken onder de witte kraag, waardoor de smaak net een tikkeltje zoeter wordt. Het doet de drinker dromen van een zonovergoten middag op het terras.

Het gaat over een doorsnee witbiertje. Met een zweempje Alkmaarse historie erbij wordt het ’t Witte Fortuin, hét officiële Kaeskoppenstadbiertje. Bij het middeleeuwse feest op 1 en 2 juni wordt het dit jaar live gebrouwen.

„Hij heeft geen uitgesproken smaak, maar dat was ook de opdracht. Hij is gewoon lekker. Het is een allemansbiertje. Hij moet voor een groep publiek lekker zijn, dan wil je niet een onderscheidend biertje hebben”, onthult brouwer en bedenker Edwin Speets van bierbrouwerij De Die.

Samen met brouwcompagnon Niels Weijts hield de brouwer een enquête onder het bierpubliek van Kaeskoppenstad. Het zomerse witbiertje won, blikt Speets terug. „Dat komt door het goede weer bij het feest vorig jaar. Op de zondag was het echt mooi. De zaterdag was druilerig. Als we de resultaten gesplitst hadden en ons op zaterdag gebaseerd hadden, was het een heel ander biertje geworden.”

Fortuin

De brouwers voegden nog historie toe aan het witbiertje. De naam is een ode aan de oude brouwerij Fortuin die aan de Laat stond, toen dat nog een gracht was. De brouwerijnaam is een verwijzing naar vrouwe Fortuna. ’Witte’ verwijst naar het witbier maar ook naar de familie Witte die ooit achter de brouwerij zat. In 1891 is de brouwerij gesloopt.

Speets vult aan. „’Tuurlijk, de insteek is ook commercieel, maar we vinden de geschiedenis van Alkmaar ook belangrijk. Al onze biersoorten hebben een link naar de Alkmaarse geschiedenis. Ik merk dat het een beetje verloren dreigt te gaan, vooral bij de jeugd. Ik heb het idee dat velen bij de 8 oktoberparade nauwelijks nog weten waar het over gaat.”

Het avontuur van Speets en brouwerij De Die, gebaseerd op woonplaats Overdie, begon in 2017. In 2018 zochten ze contact met de Kaeskoppenstadorganisatie. Die zag wel iets in een samenwerking.

De brouwer wil ’t Witte Fortuin best op de markt brengen en heeft de horeca benaderd. „Het valt best tegen. De markt is verzadigd. Het is niet het eerste witbiertje, wij zijn niet de eerste brouwerij en iedereen wil een graantje meepikken. Maar ik doe het voor de leuk.”

Hij is gaan brouwen na een depressie en burn-out in 2015. Schoonmaken was zijn beroep, maar hij kreeg het advies dat hij iets moest doen wat hij altijd al had willen doen. „Bierbrouwen. Als kind verzamelde ik al alles wat met bier te maken had. Ik struinde de rommelmarkten af en werd lid van de Bier- en Verzamelaarsvereniging. Gelukkig heeft mijn moeder een grote zolderkamer.”

In 2015 begon hij met een Hema-pakketje voor vijf biertjes. Liters bier volgden. Nu brouwt hij zo’n vijf soorten bier per jaar à tweeduizend liter per soort.

„Ik vind het vakmanschap mooi. Vroeger brouwde iedereen z’n eigen bier. Je ziet iets geboren worden waar je met je handen mee bezig bent geweest. Je maakt iets dat je in gedachte had.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen