Premium

Schouwburg Kampanje in Den Helder krijgt er structureel 250.000 euro bij

Schouwburg Kampanje in Den Helder krijgt er structureel 250.000 euro bij
Wethouder Kees Visser met de kadernota.
© Foto DHFoto
Den Helder

De huur van schouwburg De Kampanje in Den Helder wordt met 150.000 euro per jaar verlaagd. Daarnaast krijgt de organisatie 100.000 euro per jaar voor onderhoud van het pand en de installaties.

Dat stellen burgemeester en wethouders in de kadernota voor aan de gemeenteraad van Den Helder. In de kadernota zijn de uitgangspunten opgenomen voor de begroting van komend jaar.

De 250.000 euro komen uit een bedrag van 1 miljoen euro per jaar dat wordt gestoken in een op te richten erfgoedstichting. Willemsoord BV en de Stichting Stelling Den Helder worden daar samen in ondergebracht.

Erfgoed

Wethouder Kees Visser van financiën zegt dat zijn collega Heleen Keur momenteel werkt aan de oprichting van de erfgoedstichting. Het jaarlijkse bedrag van 1 miljoen euro noemt hij ’een stevige investering in ons cultureel erfgoed’. Het moet er onder andere voor zorgen dat er wat onderhoud van het erfgoed betreft geen lijken meer uit de kast komen.

De schouwburgdirectie had bij het gemeentebestuur aangedrongen op een oplossing voor de dik 650.000 euro per jaar die aan Willemsoord betaald moet worden.

Schouwburgdirecteur Arjaen Kersten liet vorig jaar weten dat hij af wil van die marktconforme prijs en toe wil naar een kostendekkend bedrag: 480.000 euro. Daar wilde directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord niet aan beginnen, omdat die verlaging gevolgen zou hebben voor de exploitatie van Willemsoord.

De gemeente heeft de afgelopen jaren 9 ton extra subsidie in de schouwburg gestoken, omdat het theaterbedrijf in financiële problemen verkeerde. Nu er een oplossing is gevonden voor de huur en het onderhoud, verwacht wethouder Visser dat De Kampanje niet meer bij de gemeente aanklopt voor meer geld.

Vogelasiel

Een ander probleem waar in de kadernota een oplossing voor wordt voorgesteld is de toekomst van vogelasiel De Paddestoel. Het gebouw is op en de wildopvang zit altijd om geld verlegen. De oplossing die het vorige college in overleg met natuureducatiecentrum Helderse Vallei (HV, red.) en het vogelasiel had bedacht was om de wildopvang bij de HV onder te brengen. Daar moest structureel 165.000 euro per jaar bij voor de HV.

De huidige coalitie zette de rem op deze oplossing, omdat er geen geld voor was. De tijdelijke oplossing is om dit jaar en volgend jaar maximaal 55.000 euro in het vogelasiel te steken om de voorziening te runnen. Burgemeester en wethouders willen vanaf 2020 structureel 150.000 euro beschikbaar stellen.

Gebouw

Volgens wethouder Kees Visser kan van dat bedrag de financiering van een nieuw gebouw worden betaald. Hij gaat ervan uit dat er ook een oplossing wordt gevonden voor de bezetting van de wildopvang en dat er niet speciaal personeel hoeft te worden aangetrokken.

Zo zou een medewerker van de Helderse Vallei deels kunnen werken in het asiel. Maar ook het aantrekken van vrijwilligers is volgens Visser een mogelijkheid. Hij denkt daarbij aan het activeren van mensen die nu thuis zitten of nog geen vrijwilligerswerk doen. Het college wil de komende jaren meer mensen stimuleren om vrijwilligerswerk te doen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen