Bouw grafiethal begonnen, vanaf april 2020 geen grafietregens meer in Wijk aan Zee [video]

De eerste schop wordt met vereende krachten de grond in gestoken.
© foto fix media
Velsen-Noord

Door symbolisch een schep aarde in de schep van een gigantische shovel te kieperen, gaven vertegenwoordigers van Dorpsraad Wijk aan Zee, Tata Steel, burgemeester Smit van Beverwijk, gedeputeerde Adnan Tekin van de provincie en slakverwerker Harsco het startsein voor de bouw van de ’grafiethal’. Een gebouw die in april 2020 definitief een einde moet maken aan de grafietregens in Wijk aan Zee en IJmuiden.

De activiteit werd met applaus begroet door enkele tientallen uitgenodigde bewoners uit Wijk aan Zee, Beverwijk en IJmuiden, en voorafgegaan door toespraken van directeur Hans van den Berg van Tata Steel IJmuiden en Andries van der Horst Jansen van Harsco.

Lees ook: Over een maand weet Wijk aan Zee of grafiet schadelijk is voor de gezondheid

Beiden gaven aan dat er met deze hal ’een nieuwe tijd’ aanbreekt voor beide bedrijven. Van den Berg voorspelt dat het hele industrieterrein van Tata Steel in 2030 geen zuchtje overlast meer zal bezorgen voor de omgeving.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er wordt daartoe op 6 juni een plan gepresenteerd waarbij eerst de grootste bronnen van stof-, geur- en geluidsoverlast worden aangepakt, en daarna alle kleinere. Een plan waarvan Tata Steel eerder bekendmaakte dat het 100 miljoen euro aan investeringen vergt.

Details over dat plan gaf Tata Steel nog niet vrij. Ook over de precieze invulling van de ’grafiethal’ is nog niet alles even duidelijk.

(Hier komt de grafiethal te staan:)

Directeur Andries van der Horst Jansen maakte duidelijk dat andere staalbedrijven nauwlettend de verrichtingen op het terrein in Velsen-Noord in de gaten houden, want van dit soort gebouwen zijn er nog niet veel.

Lees ook: Veroorzaker grafietregens Harsco op zes dwangsommen, helft van maximum bereikt

In de nieuwe grafiethal komt eigenlijk geen vloeibaar slak meer terecht.

Waarmee overigens ook elk ontploffingsgevaar, zoals de grafietexplosies die nu geregeld plaatsvinden bij Harsco, is geweken. In plaats van de ronde, diepe slakpannen wordt het slak straks in de Oxystaalfabriek vloeibaar gestort in platte bakken. Daarin koelt het zevenmaal sneller af dan in de huidige slakpannen.

De platte bakken worden in een afgedekte vrachtwagen naar de grafiethal gebracht. Daar worden de plakken, ’net chocoladerepen’ volgens Van der Horst Jansen, gebroken door pneumatische boormachines.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen