Premium

Kunst en ontmoeting tijdens expositie Purmerendse Kunstcollectief 4Art

1/2
Purmerend

Of je nu van twee- of driedimensionale kunst houdt, abstract of juist figuratief; dit weekend biedt het Purmerendse Kunstcollectief 4Art voor ieder wat wils met hun expositie in het Weefhuis. Maar wat vooral belangrijk is, zijn de ontmoetingen en gesprekken, zegt beeldhouwster Karin Kuik.

Het collectief, dat uit vier kunstenaars bestaat, exposeert op verschillende gelegenheden in variërende samenstellingen.

De kunstwerken van schilders Joke Sweers (66) en Peter Elias (62), keramiste Carla van Dam (65) en beeldhouwster Karin Kuik (58) waren vorig jaar onder andere te bewonderen tijdens de Zomerroute Zeevang en in het Behouden Huis. Komend weekeinde exposeert het viertal gezamenlijk hun kunst in het Weefhuis.

,,Dat zorgt voor een gevarieerd aanbod van kunstwerken”, aldus Kuik. ,,Er is zowel twee- als driedimensionale kunst. Tweedimensionaal zijn de schilderijen van Peter Elias en Joke Sweers. Ze hebben uiteenlopende stijlen. Elias staat vooral bekend om zijn abstracte schilderijen in acryl. Centraal in zijn schilderijen zijn de vorm en kleur.

Joke maakt bij het creëren van haar tekeningen gebruik van tal van technieken als acryl, stift, houtskool en Oost-Indische inkt. Waar haar schilderijen heel kleurig zijn, gebruikt ze in haar tekeningen vooral grijs, en zwarte en witte tinten.”

Kunst en ontmoeting tijdens expositie Purmerendse Kunstcollectief 4Art
© Foto: pr

Gesprekken

Volgens Kuik draait het gedurende het weekend niet alleen om de kunst. ,,We vinden het vooral ook leuk om gesprekken te voeren met de bezoekers. We willen erachter komen wat ze zien en beleven - uiteraard onder het genot van een drankje en wat lekkers.’’

Van Dam en Kuik zijn verantwoordelijk voor de derde dimensie, oftewel de beelden en objecten die in het Weefhuis worden geëxposeerd. Kuik: ,,Carla gebruikt vooral menselijke en dierlijke vormen als inspiratiebron. Ze maakt unieke, keramieke objecten die veelal gestookt zijn naar de eeuwenoude Japanse stooktechniek raku. Mijn eigen beelden zijn meer figuratief en abstract. Bijna altijd van albast, serpentijn en hardsteen met weinig ruimte voor details.”

,,We kennen elkaar van de Kunstroute Purmerend. Dit is echter maar eens per jaar en in een groter verband. Als kleiner collectief is het makkelijker om besluiten te nemen en een locatie te huren om onze kunst tentoon te stellen. Vandaar dat we hebben besloten om apart met z’n vieren te exposeren. Dit kan overigens ook met andere kunstenaars of in andere samenstellingen.”

Kuik, Van Dam, Elias en Sweers besloten samen te gaan vanwege de diversiteit in kunstvormen. ,,We versterken elkaar door de verschillen in disciplines. Daarnaast hebben we een onderlinge klik. Dat is van groot belang.”

Kuik hoopt dat andere kunstenaars het voorbeeld van 4Art zullen volgen. ,,Jong of oud, iedereen staat vrij om zich bij ons aan te sluiten. Samenwerken maakt je sterker. Je kunt elkaar van feedback voorzien, inspireren en zo tot mooiere kunst komen.”

Expositie

De expositie van Kunstcollectief 4Art vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 mei van 11 uur tot 17 uur in het Weefhuis, Lagedijk 39 te Zaandijk. Gratis entree.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen