Wat doen we met de kale sluismuur in IJmuiden? Graffiti? Scheepjes? Of niks zoals Rijkswaterstaat wil

Rijkswaterstaat: ,,De muur blijft zoals hij nu is.’’ Dus er komt geen graffitikunst op.
© Foto Ivo Laan
IJmuiden

Wat straks te doen met de enorme betonnen sluisbak die hoog boven het landschap uittorent? Een graffitikunstwerk? Of geschilderde scheepjes op de vier meter hoge grijze muur?

Op zijn scooter voor het rode verkeerslicht op Sluiseiland staat Piet Duivenvoorden uit Noordwijkerhout te wachten. Hij heeft niet in de gaten dat de route over het sluiscomplex is afgesloten.

,,Oh, dus ik had hier twee jaar kunnen wachten voor het stoplicht?’’, zegt hij lachend. ,,Ik ben gewoon een ritje aan het maken en ik dacht ik ga eens bij de nieuwe sluis kijken.’’

Wat straks te doen met de grote grijze muur als de sluis klaar is? ,,Volgens mij kan je er wel iets moois van maken. Schilder er scheepjes op bijvoorbeeld. Heb je meteen een relatie met de sluis en het Noordzeekanaal.’’ Als dat niet gebeurt, dan vreest Duivenvoorden dat de muur een gewild object wordt voor willekeurige graffiti.

Dat is precies de reden waarom Johan Zwakman, voorzitter van het wijkplatform IJmuiden-Noord, bij het laatste burenoverleg met Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie OpenIJ ook al het idee opperde om een graffitikunstenaar aan de slag te laten gaan. ,,Liever dan dat er straks allemaal amateurs aan het knoeien gaan.’’ Zwakman hoopt dat er budget is in het sluisproject om de sluisbak mooi aan te kleden.

Bewoner Antoon Riteco op Sluiseiland ziet niks in graffiti. Hij heeft een ander idee. ,,Kleedt het mooi aan met boompjes.’’

Bert en Lies Apperlo uit Hoogeveen zijn ook een rondje aan het fietsen bij het sluiscomplex. ,,Als je hier niks doet, dan wordt er zo wat op gekliederd. Wij hebben het in Hoogeveen ook meegemaakt. Zelfs als je een graffitiartiest iets laat maken, dan nog gebeurt het. Ze hebben er toch geen respect voor.’’ Bert heeft wel een idee.

,,Je kan tegenwoordig levensgrote foto’s afdrukken. Dat lijkt me wel een mooi gezicht op deze muur. Schepen op de sluis zijn ook een mooi idee. Maar waarom alleen schepen? Je kan ook taferelen uit heel Nederland in de sluiskolk maken. Dan maak je meteen kennis met heel Nederland.’’

Graffitikunst in een sluis zou trouwens geen unicum zijn. Bij de Kieldrechtsluis in Antwerpen mocht graffitiartiest Cazn de binnenkant van de sluiskolk beschilderen.

Industrie

Heeft Rijkswaterstaat eigenlijk ideeën voor de aankleding van de nieuwe zeesluis. Er is wel over nagedacht, zegt woordvoerder Pieter Zoon.

,,Er zijn allerlei afwegingen gemaakt en de conclusie in ons landschapsplan is dat de sluis in een industriële omgeving ligt. De sluismuur blijft dus zoals hij nu is. Er is geen kunst voor bedacht.’’ Het risico op wilde graffiti acht Rijkswaterstaat niet zo groot. ,,Daar hebben we in het huidige sluiscomplex eigenlijk geen last van.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen