Slippens Vleeswaren kampt met structurele problemen bij afzuiging en ventilatie CO2

Slippens Vleeswaren kampt met structurele problemen bij afzuiging en ventilatie CO2
Personeelsleden van Slippens Vleeswaren verzamelen zich buiten na de ontruiming van het bedrijf.
© Foto Marcel Rob
Opmeer

Slippens Vleeswaren in Opmeer kampt met structurele problemen bij de afzuiging en ventilatie van CO2 in de verpakkingsmachinerie.

Dat blijkt uit een interne memo die de directie verstuurde na eerdere problemen met dit onderdeel. Als gevolg hiervan, werd de productie reeds op donderdag 9 mei stilgelegd. Er is toen direct gespecialiseerde hulp ingeschakeld. Opgetrommelde specialisten van de brandweer hebben metingen verricht en hebben toen zelfs hogere CO2-waarden in het riool gemeten. ’Dit wordt veroorzaakt door de combinatie van een aantal factoren welke kunnen worden verholpen door goede afzuiging en voldoende ventilatie’, aldus de leiding van het bedrijf. Besloten is de CO2 in het riool provisorisch af te vangen en vervolgens te kijken naar ’mogelijkheden om het riool continue te gaan beluchten’.

Mail personeel

Tussentijds kregen personeelsleden via de mail te horen ’dat er geen risico’s waren voor de gezondheid’. Slippens baseerde zich op bevindingen van een ingeschakelde medisch adviseur en een ’gecertificeerd bedrijf, gespecialiseerd op het gebied van luchtmetingen’.

Uit interne correspondentie blijkt voorts dat er structurele vertraging dreigt bij het nakomen van commerciële afspraken richting afnemers. Daarom wordt er een dringend beroep gedaan op extra inzet van het beschikbare personeel. ’Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden voor vrijdag en zaterdagavond en de zondag. We hopen op jullie medewerking’, aldus het schrijven. De problemen concentreren zich bij de luchtbehandelingskasten, op de afdeling ’snijlijn rauw’. Een werkneemster die anoniem wil blijven bevestigt dat zij tussentijds op de hoogte worden gehouden.

Leden van de FNV Voedingsindustrie hielden vorig jaar controles aan de bedrijfspoort. Daarmee haalde de vakbond zich de woede van de bedrijfsleiding op de hals. Algemeen manager Rob van der Tweel ontving hierop deze krant voor een rondleiding binnen het bedrijf. ,,Wij hebben onze zaakjes prima voor elkaar. Alles is hier goed geregeld. Wij zijn ook heel transparant’’, zei Van der Tweel daarbij.

De dag na de calamiteit voert de directie crisisoverleg en zijn ze nog niet in de gelegenheid een officiële reactie te geven, aldus een woordvoerster.

Lees ook: 17 werknemers onwel, vleeswarenbedrijf Slippens in Opmeer ontruimd [video]

Niet bekend is of de productie weer is hervat. De Veiligheidsregio heeft metingen verricht en die worden momenteel geanalyseerd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons