Filmset De Vogelwachter op Texel verhuist vanwege dwergsternkolonie

Het leek eerst alsof de filmset zich binnen de kolonie bevond doordat de filmploeg het publiek op afstand hield met een bordje van Staatsbosbeheer.
© Foto René Pop
Eierland

Na klachten van vogelliefhebbers is de filmset van De Vogelwachter woensdag verplaatst naar de andere kant van de Sluftergeul.

De locatie was erg dichtbij de dwergsternkolonie. Volgens Staatsbosbeheer was de kolonie gemonitord en was er geen sprake van verstoring, maar is in overleg met de filmploeg toch besloten tot verplaatsing om tegemoet te komen aan de vele vragenstellers.

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel is blij met de maatregel. ,,De activiteiten voor de filmset zijn per definitie verstorend. Je weet niet hoeveel dwergsterns er zouden broeden als de filmploeg er niet zou zijn en er geen auto’s en shovels heen en weer zouden rijden. Het was ook erg slecht voor de beeldvorming.’’

Volgens Plomp had de provinciale dienst RUD eerst een vergunning afgegeven voor natuurgebied De Hors. Na protesten vanuit het Nationaal Park is de locatie verplaatst naar het publieke deel van De Slufter. Vorig jaar zaten op die plek nog geen broedende vogels.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.