Premium

Huurder mag niet in bed en breakfast Onderdijk, Hotel de Vooroever neemt appartementen over

Huurder mag niet in bed en breakfast Onderdijk, Hotel de Vooroever neemt appartementen over
Hotel de Vooroever.
© Foto Cylcomedia
Onderdijk

Cees Pijper mag de vier appartementen in zijn bed en breakfast aan de Nes 228 in Onderdijk niet permanent verhuren als starterswoning. En de twee huurders die nu tijdelijk in een van de appartementen wonen, moeten eruit. Dat blijkt uit de antwoorden van het college op de raadsvragen van Anneke van der Geest (PW2010).

Pijper en de omwonenden van de bed en breakfast staan lijnrecht tegenover elkaar. De buurtbewoners zijn fel tegen de nieuwe bed en breakfast die Pijper heeft gerealiseerd nadat zijn vorige pand was afgebrand.

Zij vinden dat door de nieuwbouw hun privacy wordt aangetast omdat de huurders nu in hun tuinen en huizen kunnen kijken. Als de nieuwbouw ook nog eens permanent wordt verhuurd, wordt dit in de ogen van de omwonenden allemaal nog erger.

Pijper op zijn beurt vindt dat zijn buren de zaak overdrijven. Het steekt hem dat zijn buren hebben gemeld dat hij maar elf parkeerplaatsen op zijn eigen terrein heeft gerealiseerd en dat hij daarnaast ook 19 units verhuurd aan bedrijven.

,,Ik heb 31 parkeerplaatsen en elf units’’, benadrukt hij. ,,Ze overdrijven de zaak om mij in een kwaad daglicht te stellen. Er is enorm veel vraag naar starterswoningen. Mijn appartementen vast verhuren in plaats van aan steeds andere toeristen geeft bovendien juist minder overlast voor de omwonenden.’’

Op verzoek van een van de omwonenden is de gemeente gaan kijken of er in de bed en breakfast tegen de regels in wordt verhuurd. En dat is volgens het college het geval. Want in een van de appartementen zitten een paar dagen in de week twee huurders die ook elders ingeschreven staan.

Omdat dit niet wordt gezien als ’recreatief nachtverblijf’ zoals in het bestemmingsplan staat, moeten deze huurders vertrekken.

,,Ik vind deze actie erg overdreven, zo worden meer van dit soort accommodaties verhuurd’’, zegt Pijper. ,,Ik wacht af wat de gemeente gaat doen. Maar straks valt de verhuur onder Hotel de Vooroever, dan is alles opgelost. Dan maar geen starterswoningen, teleurstellend voor al die woningzoekenden.’’

Richard Tetteroo van Hotel de Vooroever in Onderdijk bevestigt dat er een huurovereenkomst ligt voor de vier appartementen van de bed en breakfast. ,,Wij nemen de exploitatie over zo gauw de nieuwbouw klaar is. Het wachten is nog op onder meer de juiste deuren.’’

Het hotel staat op een steenworp afstand van de bed en breakfast. ,,Ons hotel in Onderdijk loopt erg goed, er is steeds meer vraag van toeristen die in deze regio willen overnachten. Daardoor komen we ruimte te kort. We hebben daarom eerder ook al hotel de Halve Maan in Bovenkarspel gekocht.’’

In Onderdijk beschikt Tetteroo over een hotel met 25 kamers, de Halve Maan heeft 31 kamers. De bed en breakfast die hij nu ook in handen krijgt beschikt over vier luxe appartementen met een eigen slaapkamer, badkamer, woonkamer, keuken en terras.

Meer nieuws uit West-Friesland