Premium

Weesper politiek voelt wel voor limiet aan aantal terrassen in de binnenstad, zonder ingrijpen mogen er maar liefst 61 komen

Weesper politiek voelt wel voor limiet aan aantal terrassen in de binnenstad, zonder ingrijpen mogen er maar liefst 61 komen
Terras bij Bloom Kitchen Bar bij de sluis. Er omheen zit veel horeca, met bijbehorende terrassen. Als het aan b en w ligt mogen er wel 61 terrassen komen in Weesp.
© Archieffoto
Weesp

De gemeenteraad van Weesp lijkt de moed te hebben opgegeven dat er ooit nog een werkbaar terrassenbeleid door het college van b en w wordt opgesteld.

De vierde poging tot ’beleidsregels voor terrassen’ werd dinsdagavond in de commissie SOB gefileerd door zeven insprekers. Daarna deden de partijen in de gemeenteraad het nog een keer dunnetjes over.

Bijna alle argumenten tegen de komst van nieuwe terrassen zijn al eens genoemd: overlast voor omwonenden, verdwijnen van toch al schaarse parkeerplaatsen, opofferen van groen (gras) voor terrassen, schreeuwend gebrek aan boa’s die regels handhaven en totaal geen participatie (inspraak) voor binnenstadbewoners. Uit de nota blijkt dat er op basis van het bestemmingsplan in de binnenstad 49 terrassen zijn toegestaan (nu zijn er zestien). Via een zogeheten afwijkingsbevoegdheid kan dat aantal oplopen tot 61.

Sinds de eerste keer dat binnenstadbewoners te hoop liepen tegen de terrassenplannen (2016) is er weinig veranderd aan het voorgenomen - en telkens teruggetrokken - beleidsvoorstel. Ook de betogen van de raadsleden klonken in de commissie bekend. ,,Ik kan mijn eigen argumenten weer gaan herhalen en zeggen ’neem het stuk maar terug’,” zei Cees Sluyk (CDA) dan ook. De CDA’er had echter gemerkt tijdens de inspreekronde dat zowel binnenstadbewoners als de horeca-ondernemers, onder aanvoering van Pieter Kors van ’t Helletje, uitbreiding van het aantal terrassen niet zien zitten. ,,Laat bewoners en horeca-ondernemers het samen oplossen”, stelde Sluyk voor, waarna applaus van de publieke tribune klonk.

Geruststellend

Bert Zeeman (D66) stelde dat Weesp een vitale en leefbare binnenstad wil, maar dat in het voorgestelde plan de balans doorslaat naar de economische vitaliteit van de horeca. ,,D66 wil graag een maximumaantal terrassen.” De WSP liet weten het volledig eens te zijn met (coalitiepartner) D66. Bert Keesman (PvdA) reageerde opgetogen op deze ’geruststellende geluiden’ uit de coalitiepartijen. Hij stelde b en w voor het stuk terug te nemen en per gebied in de stad een terrassenquotum vast te stellen. De VVD liet weten voor het intrekken van het voorstel te zijn. De derde collegepartij, GroenLinks, had kritiek op de terrasverwarmers en het opofferen van groen voor terrasmeubilair. GL sloot zich aan bij het quotum. Wethouder John Vos ziet wel iets in een terrassenquotum maar aarzelt over een convenant van horeca, gemeente en inwoners.

Meer nieuws uit Gooi