Premium

Wethouders eisen opheldering over gesloten jeugdzorg in 18 Noord-Hollandse gemeenten

Wethouders eisen opheldering over gesloten jeugdzorg in 18 Noord-Hollandse gemeenten
Heerhugowaard

Wethouders van Heerhugowaard, Hoorn en Hollands Kroon willen opheldering van Horizon over de (gesloten) jeugdzorg, die deze organisatie voor 18 gemeenten in Noord-Holland Noord uitvoert.

Overgeplaatst

Aanleiding is dat opnieuw een minderjarige op last van de kinderrechter in Alkmaar is overgeplaatst van Horizon-instelling Antonius in Bakkum naar Parlan/Transferium in Heerhugowaard.

Eerder is dat ook gebeurd met andere jongeren met ernstige gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen.

Waarborgen

Volgens de rechter kan Horizon, dat het aanbestedingscontract begin dit jaar juist van Parlan heeft overgenomen, de veiligheid en behandeling van het kind niet waarborgen.

De jongere is in Bakkum twee maal weggelopen. Hij vluchtte door een stoel door het raam te gooien en bij het sporten.

De laatste keer bleef hij nachtenlang weg. De ouders en niet Horizon informeerden de jeugdbescherming en -reclassering.

Vertrouwen

Saillant is dat de gemeenten pas hun vertrouwen in Horizon hebben uitgesproken. ,,Nee, dat brokkelt niet af’’, benadrukt wethouder John Does van Heerhugowaard.

,,Binnenkort gaan we om de tafel. We willen weten wat er speelt en hoe Horizon ervoor zorgt dat doorverwijzen niet vaker gebeurt.’’

Hij sluit niet uit dat de jeugdzorginstelling ’te vroeg in Bakkum is gestart, terwijl de verbouwing nog niet was voltooid’.

Afspraken

,,Als het moet, kan passende hulp soms best via een andere aanbieder. We willen de garantie dat geen enkel kind tussen wal en schip valt. Tegelijkertijd hebben we afspraken gemaakt, waar we onze contractpartner aan willen houden.’’

Horizon stelt dat er aan een onderaannemersconstructie met Parlan/Transferium niets vreemds is.

Meer nieuws uit Alkmaar