Speerwerpster Lisanne Schol was met haar persoonlijk record op het NK teams niet tevreden

Speerwerpster Lisanne Schol was met haar persoonlijk record op het NK teams niet tevreden
Speerwerpster Lisanne Schol.
© Archieffoto ANP
Krommenie

Normaal zijn atleten dolblij als ze bij hun seizoensopening beter presteren dan ooit. Maar speerwerpster Lisanne Schol (27) keek zaterdag na het NK teams in Vught een beetje zuur. ,,Na mijn eerste worp van 58,97 meter dacht ik: dit kan een leuke wedstrijd worden. Maar de andere drie andere kwamen niet in de buurt van de eerste. Daar baalde ik van.”

Twee dagen later beseft de Lycurgiane, die haar woonplaats Purmerend heeft verruild voor Amstelveen, veel beter hoe bijzonder haar prestatie is. ,,Ik heb in 2009 mijn rechter elleboog stuk gegooid. Terugkijkend had ik me moeten laten opereren. Dat is niet gebeurd. De jaren daarna heb ik eigenlijk altijd last gehad. Mijn schouder begon ook tegen te stribbelen. Voor elke wedstrijd werd alles ingetapet, anders kon ik niet werpen”, aldus Schol.

Na vorig jaar heeft ze met trainer Keith Beard en de rest van haar begeleidingsteam het roer om gegooid. ,,Vanaf de herfst zijn we rustig begonnen met het sterker maken van de spieren rond mijn elleboog en schouder. Zware krachttrainingen, touwklimmen, touwtrekken, allemaal dingen die ik daarvoor nooit deed. Dat pakte goed uit. Ik ben veel belastbaarder geworden en gebruik geen tape meer.”

Schol en haar team konden nog een tweede wapen inzetten. ,,In Duitsland en Finland werken ze ’s winters met een javelin machine: een apparaat waarmee je in een hal een werpbeweging kan nadoen. Mijn trainer en een paar handige teamgenoten hebben zo’n machine nagemaakt, een soort verzwaard karretje op schuine rails. Voor het eerst heb ik de hele winter in een trainingshal worpen gemaakt.”

Het leidde ertoe dat Schol zaterdag pijnvrij en sterker dan ooit aantrad. ,,Hoewel ik al een maand heel goed aan het werpen ben, weet je het bij een eerste wedstrijd nooit. Het inwerpen ging prima, maar de eerste worp was niet zo goed. Ik eindigde mijn aanloop te dicht bij de witte lijn. Daardoor kromp ik een beetje in elkaar en was de afworp matig. De speer had geen goede vlucht. Pas toen de afstand opgemeten was, kreeg ik door dat het zo ver was.” Vol goede moed begon ze aan de andere pogingen. ,,De tweede keer was ik echt over de lijn. Bij de andere twee maakte ik mijn aanloop langer, maar had ik moeite met anderen zaken, zoals mijn snelheid vasthouden. Het blijft natuurlijk fijn dat je zo goed opent.”

Schol is dertig centimeter van het Nederlands record verwijderd. ,,Dat record en de magische grens van 60 meter zijn mijn doelen voor dit jaar. Daarna kijk ik of er nog een EK of WK inzit.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons