Premium

Purmerendse chauffeur (19) heeft spijt van gebruik drugs in Zaandijk

Purmerendse chauffeur (19) heeft spijt van gebruik drugs in Zaandijk
© Archieffoto
Alkmaar/Purmerend

De 19-jarige M. de B. uit Purmerend is dinsdag in Alkmaar veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, omdat hij 24 november vorig jaar in Zaandijk onder invloed van twee verschillende drugs achter het stuur zat. De politierechter gaf de Purmerender ook een rijontzegging van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk.

De B. zei veel spijt te hebben van de ’domme actie’. „Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren.” De Purmerender gaf toe dat hij een joint had gerookt en daarnaast een halve xtc-pil had genomen. Vooral de combinatie is volgens de wetgever zeer gevaarlijk.

Rijexamen

De jonge chauffeur is daarom sinds zijn aanhouding zijn rijbewijs kwijt. Het CBR is bezig met een onderzoek of De B. die terug kan krijgen. Als het even tegen zit, moet de Purmerender opnieuw rijexamen doen.

De politie vond bij de aanhouding van De B. ook een zakje met tien xtc-pillen in zijn auto. De Purmerender ontkende dinsdag dat de pillen van hem waren of van de vriend die bij hem in de auto zat. Volgens hem heeft hij niet kunnen achterhalen van wie de drugs wel waren. „Ik heb genoeg mensen in mijn vriendenkring die dit soort dingen doen en met mij mee rijden.”

Drugspillen

De politierechter sprak De B. uiteindelijk vrij van bezit van de drugspillen. „Het stinkt wel, maar dat is niet genoeg”, zo gaf de rechter als motivatie.

De chauffeur werd wel veroordeeld voor het rijden onder invloed van twee drugs. „Nooit meer doen hoor”, zo drukte de rechter de Purmerender op het hart. „Hierdoor kunnen de ergste ongelukken ontstaan.”

Ook de officier van justitie was eerder niet erg te spreken over de actie van De B. Zij sprak over een ’zeer kwalijk’ feit. De aanklaagster eiste een werkstraf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, een boete van 500 euro en een jaar rijontzegging met ook de helft voorwaardelijk.

De politierechter kwam tot een iets andere straf dan de officier had voorgesteld.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen