De zoektocht van handbaltrainer Alex Curescu bij Westfriesland SEW zit erop

Alex Curescu nam zaterdagavond afscheid van de speelsters van Westfriesland SEW.
© Foto Jaap van der Pijll
Nibbixwoud

Voorlopig voor de laatste keer reed Alex Curescu dit weekend naar Wognum. Op een ontspannen manier nam hij er afscheid van Westfriesland SEW. Dat lijfsbehoud al voor het laatste nacompetitieduel met Foreholte zeker was, vindt de coach een teamprestatie. Maar het applaus, het gescandeerde ’Alex bedankt, Alex bedankt’ en het dankwoord achteraf zeiden genoeg over zijn rol hierin.

,,Mooi toch? Ik zag het niet aankomen, maar hier kan ik wel van genieten”, zegt Curescu over de blijk van waardering. Wel nuanceert hij deze: ,,De speelsters hebben het moeten doen. Ik ben geen God. Ik heb alleen maar hoeven zoeken naar de reden dat het in de eerste seizoenshelft niet goed ging.”

Het was vooral een kwestie van de neuzen dezelfde kant op krijgen, zegt hij hierover. Curescu trof een jonge groep aan, die zonder samenhang niet opgewassen bleek tegen de rest van de eredivisie. ,,Poppetje A kon niet samenwerken met poppetje B. Daarom ben ik gaan schuiven: met wie kan poppetje A wél samenwerken, zodat iedereen elkaar aanvult?”

Mission impossible

Toen er op die vraag eenmaal een antwoord was, keerde het elan terug bij Westfriesland SEW. Net op tijd, dat wel. Curescu deed wat hij moest doen in de korte periode die hij had. De ploeg eindigde na een reeks overwinningen op de concurrentie zelfs als winnaar van de degradatiepoule.

,,Ik heb er een uitdaging in gezien om SEW van de afgrond te redden. Toen ik aan deze klus begon, vielen de woorden mission impossible. Daar hoef je bij mij niet mee aan te komen. Dan raak ik juist extra gemotiveerd. Ik ben opgelucht dat de klus geklaard is”, zegt Curescu.

,,Tegen Foreholte hebben we nog één keer het verhaal van dit seizoen laten zien: dat deze speelsters goed genoeg zijn voor de eredivisie, maar er soms te makkelijk over denken. Dan raken we de bal kwijt en kan het gevaarlijk worden. Ik kan ze alleen maar een compliment geven. Zij hebben in het veld het werk verricht waardoor SEW in het jubileumjaar voor de eredivisie behouden blijft.”

Ultieme droom

Deze zomer gaat Curescu alweer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij had willen blijven, maar de club koos voor Arthur Langedijk van ZAP. ,,Daar ben ik achteraf niet boos over. Zo steek ik niet in elkaar. Het geeft ook weer ruimte om mijn ultieme droom te verwezenlijken”, geeft hij aan.

Dat is werken in het buitenland. ,,Maar wel op een respectabel niveau. Ik ga niet naar het buitenland, alleen voor het buitenland. Drie dingen: het moet een uitdaging zijn, een club zijn die ambitie heeft voor de top én als het als hoofdcoach niet kan, zou ik het ook leuk vinden om een jeugdopleiding te runnen.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen