Premium

Examenrubriek: Geschiedenisvlogs Trias in Krommenie beter bekeken dan ooit [video]

Examenrubriek: Geschiedenisvlogs Trias in Krommenie beter bekeken dan ooit [video]
Matthijs van Gaalen toont zijn vlog in het klaslokaal.
© foto’s hmc
Krommenie

Geschiedenisdocent Matthijs van Gaalen (32) van het Trias in Krommenie maakte afgelopen schooljaar voor de examenklassen vlogs over de lesstof. Leerlingen gebruikten de filmpjes op Youtube vlak voor het vmbo-examen volop.

De docent zocht een manier om de aandacht van de leerlingen in de vierde klas vast te houden. De oplossing vond hij in het maken van de filmpjes. ,,Leerlingen zie ik zo vaak vlogs bekijken, daar speelde ik op in.’’ Het was meteen de manier om altijd voor de leerlingen bereikbaar te zijn.

Van Gaalen nam met zijn telefoon het klassikale gedeelte van de les op. De vierdeklassers moesten die opnames thuis bekijken. Tijdens de les moesten ze opdrachten maken. Zo konden ze meteen vragen stellen als ze ergens niet uitkwamen.

Vlak voor het eindexamen bekeken ook leerlingen die niet het afgelopen jaar bij hem in de klas zaten de vlogs. Tatum Oussoren (16) was daar een van. ,,Ik had er veel aan’’, zegt ze. Imaya van Gelderen (16) zat het afgelopen jaar bij Van Gaalen in de klas. Ze ervoer hoe haar geschiedenisdocent begon met powerpointpresentaties in de klas en later overstapte op het maken van vlogs. ,,Het was heel handig, want zo hadden we meer tijd om vragen te maken tijdens de les.’’ Minpunt vond leerling Paulo van Ewijk dat hij tijdens de klassikale uitleg op de filmpjes geen vragen kon stellen.

Dat de vlogs goed werden bekeken, merkte Van Gaalen gisteren tijdens het examen. ,,Een leerling keek verschrikt. Ze had de avond ervoor de hele tijd naar mij gekeken op het computerscherm en nu zag ze mij in het echt.’’ Het examen was volgens Van Gaalen goed te doen. Leerling Jill Petra (15) vond dat ook. De vmbo’ers Tess Smit (15) en Giada Rosenband (16) vertelden dat ze het examen lastig hadden gevonden.

Youtubekanaal van Triasdocent Matthijs van Gaalen.

Examenrubriek: Geschiedenisvlogs Trias in Krommenie beter bekeken dan ooit [video]
Vlnr: Imaya van Gelderen, Tatum Oussoren, Jill Petra, Dalton Petronia, Clydell Craig, Paulo van Ewijk en Illia Chara.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen