WaterNatuurlijk vreest dat geotextiel bij dijkversterking Markermeer in buik vis komt

Geotextiel bij dijkversterking.
Spierdijk

De fractie WaterNatuurlijk wil van het Hoogheemraadschap weten of bij de dijkversterking tussen Hoorn en Edam ook het zogenaamde geotextiel wordt gebruikt.

Namens de fractie zet Saskia Borgers uit Spierdijk vraagtekens bij het gebruik van dit materiaal. Geotextiel is een soort geweven mat van kunststof, die bij grote werkzaamheden in de grond- en waterbouw wordt gebruikt als ondergrond. Er zijn niet alleen geweven matten, maar er zijn ook gebreide versies beschikbaar.

Volgens Borgers bestaat de basis van deze matten uit vezels van polyester of nylon. WaterNatuurlijk wijst erop dat het schap bij de eerdere versterking van de Zuiderdijk tussen Enkhuizen en Hoorn ook dit soort matten heeft toegepast. Sportvissers melden dat zij langs de dijk stukjes van de mat terugvinden in de vangst. ,,Deze mensen maken zich zorgen over de kwaliteit van het water en of dit textiel niet door vissen wordt opgenomen”, stelt Borgers. Zij ziet liever dat stoffen worden gebruikt die biologisch afbreekbaar zijn, en wil weten of het schap voor het nieuwe dijkvak vanaf Hoorn nieuwe technieken gebruikt.

Meer nieuws uit West-Friesland