Premium

Manegehouder uit Krommenie schrijft boek met tips voor het redden van paarden

Manegehouder uit Krommenie schrijft boek met tips voor het redden van paarden
Harko Kwakernaat (blauwe jas) leert brandweerlieden al jaren hoe ze veilig paarden kunnen redden.
© Foto Erik Rietman Fotografie
Krommenie

Of een paard nu te water raakt, losbreekt, bekneld zit of op hol slaat, volgens Harko Kwakernaat (1959) worden zulke incidenten nagenoeg altijd veroorzaakt door de mens. En wanneer diezelfde mens vervolgens de helpende hand reikt, is ’ie vaak zo aan het stuntelen dat de situatie alleen maar verergert.

Kwakernaats credo: ’Eerst denken, dan redden!’. Het is de titel van zijn boek, dat vanaf 15 mei verkrijgbaar is. Geschreven voor hulpverleners en iedereen in de paardensportwereld, aldus de manegehouder uit Krommenie.

Als enige in Nederland is Kwakernaat, oud-brandweerman, gespecialiseerd in het redden van grote dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder. Een specialisatie die twintig jaar geleden begon, toen hij voor de brandweer naar een bijeenkomst ging rond het eerste boek over dieren in nood. Tot dan toe was er tijdens de brandweeropleiding nauwelijks aandacht besteed aan grote dieren, zegt Kwakernaat. „De enige tip was: doe een zak over zijn hoofd.”

Kritisch

Over de inhoud van het boek was hij kritisch. Zelf kende hij veel betere trucjes voor het redden van paarden, zegt Kwakernaat met een lach. Van het een kwam het ander en in 2007 richtte hij Horse Rescue Team op. Met zoon Tim en vier hulp-instructeurs geeft hij trainingen aan brandweerlieden uit heel Nederland. „Ik heb een succesvol lesprogramma gemaakt en een speciale reddingskist bedacht, maar het belangrijkste dat ik heb bereikt is dat dieren redden nu een verplicht onderdeel is van de brandweeropleiding.”

In het voorkomen van leed is nog een wereld te winnen, meent Kwakernaat. „Nederland telt zo’n zeshonderd- tot zevenhonderdduizend paarden en minimaal anderhalf miljoen mensen doen aan paardensport. Jaarlijks gebeuren er vijfentwintig- tot dertigduizend ongelukken met paarden; al zit daar ook de blauwe teen en gekneusde vinger bij.”

Treurig

Hij wordt ’zo treurig’ van wat hij in de praktijk tegenkomt. Meisjes op slippertjes in de manege, onervaren ouders die even een paard zadelen of gaan rijden met onverantwoordelijke paarden. Het is vragen om problemen, meent hij. „Of wat denk je van een hengst een kusje geven? Hij kan zo in je gezicht bijten.”

In een waterrijk gebied als Noord-Holland raken ’bijna dagelijks’ paarden te water. „Simpel te voorkomen door je land af te zetten met en draad en je dieren goed te verzorgen. Dan hoeven je paarden hun eten en drinken niet buiten je land te zoeken.”

Van de trailerongelukken (’gebeurt ook bijna dagelijks’) wordt het gros veroorzaakt door ’slecht onderhoud, te hard rijden en ongetraind trailer rijden’.

In zijn boek verzamelde hij ’1001 tips & trucs’ en 32 reddingsacties uit de praktijk. „Paarden zijn waanzinnig sterke én onvoorspelbare dieren. Met één trap kan hij je dood maken. Bij het redden van een paard moet je te allen tijde aan je eigen veiligheid denken. Dus nooit achter zijn kont gaan staan en nooit in de ’kicking zone’ komen. Vervolgens stabiliseer je het paard door een noodhalster aan te brengen. Pas daarna bedenk je een reddingsplan en je blíjft denken, want je moet ook altijd een plan B en C hebben. Ik hoop dat mensen door mijn boek gaan nadenken over hun gedrag en hun veiligheid. Paarden zijn geen knuffeldieren. in noodsituaties zijn het de gevaarlijkste dieren op aarde.”

Boek

’Eerst denken, dan redden!’ (132 blz.) kost €19,95 verschijnt 15 mei en is te bestellen via www.paardenredden.nl.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen