Premium

Daklozen hekelen verhuurbeleid Woningstichting in brandbrief aan burgemeester en wethouders; ’Allemaal uit een diep dal geknokt, maar geen woning bij schuld’

Den Helder

De cliëntenraad van dnoDoen, de stichting die dak- en thuislozen begeleidt en opvangt, wil een soepeler woningtoewijzingsbeleid in Den Helder in geval van huurschuld. De raad vraagt het Helderse college van burgemeester en wethouders in een brief om steun.

,,Het is ons bekend dat Woningstichting Den Helder bij het toekennen van een huurwoning een lijst hanteert. Als men in het (verre) verleden één of tweemaal een huur- of hypotheekschuld heeft gehad bij een corporatie dan is de weg naar een huurwoning bijzonder lang. In vergelijking met andere corporaties en andere steden is dit beleid erg streng’’, schrijft de vertegenwoordiging, die het college vraagt om de kwestie met Woningstichting te bespreken.

Cliënten van dnoDoen hebben zich ’allemaal uit een diep dal geknokt’ en kunnen pas hun leven weer goed oppakken als ze een eigen onderkomen hebben, stelt de raad.

De brief dateert van 5 februari, er is nog geen reactie gekomen vanuit het stadhuis, zegt cliëntenraadbestuurslid Jack Nagelmaeker. ,,Er zijn eerder gesprekken geweest, met Woningstichting en met de gemeente, maar ze wijzen naar elkaar, we komen niet verder.’’

De gemeente kan via de woningwet prestatieafspraken maken met een corporatie. ,,En de gemeente zou zelf garant kunnen staan als iemand met een schuldverleden weer gaat huren’’, stelt Nagelmaeker.

Woningstichting erkent dat woningzoekenden met woonschulden niet in aanmerking komen voor een woning. ,,Om uitzettingen te voorkomen’’, aldus Sander Quartel.

Verdienwoning

Dak- en thuislozen met woonschuld kunnen geholpen worden met een zogeheten verdienwoning, stelt DnoDoen. De woning wordt dan eerst door een instantie gehuurd, bij goed (betaal)gedrag kan het huurcontract worden overgezet op naam van de bewoner.

Volgens Hil Rabenberg, directeur van dnoDoen, wordt elders in het werkgebied van de organisatie gewerkt met dergelijke woningen. ,,Het is een incident als het niet goed gaat.’’

Hij onderschrijft desgevraagd dat sommige cliënten in Den Helder heel lastig aan een huurwoning kunnen komen. ,,Het gaat om mensen met een dossier over schuld of woningoverlast in het verleden.’’ DnoDoen heeft een groot werkgebied, met daarin ook de steden Alkmaar, Hoorn en Zaandam. Daar gaat het soepeler, aldus Nagelmaeker en Rabenberg.

Woningstichting voelt niet voor de constructie. Er wordt wel een aantal woningen verhuurd aan DnoDoen. Die kan daar tijdelijke huisvesting bieden. ,,Vanuit die situatie zijn de cliënten in staat hun leven weer op de rit te krijgen, waaronder schulden aflossen. Zodra dat is gebeurd kunnen zij bij ons in aanmerking komen voor een woning.’’ Die regeling geldt voor alle mensen die willen huren, onderstreept woordvoerder Sander Quartel.

,,Het is niet aan het gemeentebestuur om zich uit te spreken over het beleid van Woningstichting’’, stelt gemeentevoorlichter Florentine de Maar. ,,Wel trekken we ons het lot aan van inwoners die hulp nodig hebben. We gaan kijken wat we hierin kunnen betekenen.’’ Ze zegt niet concreter te kunnen worden.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen