AZ wint, pakt Europees voetbal én beslist titelstrijd in de eredivisie [video]

Alkmaar

AZ heeft zondagmiddag feestend afscheid genomen van het eigen publiek. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen werd PSV met 1-0 verslagen. Die zege levert AZ definitief de vierde plaats in de eredivisie op, en daarmee een ticket voor de voorronde van de Europa League. De 1-0 betekende eveneens dat PSV de landstitel kan vergeten. Die gaat nu naar Ajax, dat drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo heeft, met nog één wedstrijd te gaan.

Een staande ovatie kregen de spelers van AZ na het laatste fluitsignaal. De 1-0 was de tweede overwinning op een topclub in korte tijd. In maart werd Ajax in Alkmaar eveneens met 1-0 verslagen.

Voor trainer John van den Brom was het een droomafscheid. Van den Brom was bijna vijf jaar in dienst bij AZ en vertrekt na dit seizoen naar FC Utrecht. Dit was de vierde keer in die vijf seizoenen dat hij AZ naar Europees voetbal heeft geloodst. In een speech op het veld bedankte directeur Robert Eenhoorn de trainer uitvoerig. ,,Integer, loyaal, niet hiërarchisch en altijd oog voor een ander’’, zei Eenhoorn over Van den Brom. ,,Je was daarmee al die tijd een geweldige vertegenwoordiger van onze club.’’

Opwinding

Vijfenveertig minuten lang was er in Alkmaar weinig te beleven. De opwinding werd vooral veroorzaakt door wat er vijftig kilometer verderop gebeurde, in de Johan Cruijff Arena. Zo was er al een minuut na de aftrap van AZ-PSV een vreugde-uitbarsting in het uitvak omdat het bij Ajax-FC Utrecht 0-1 was geworden. De PSV-fans zagen een fantastische middag gloren: een nederlaag van medekoploper Ajax zou voor PSV de landstitel immers dichtbij brengen.

AZ wint, pakt Europees voetbal én beslist titelstrijd in de eredivisie [video]
© Jeroen van Rossum

Die hosannastemming bij de PSV-supporters duurde een kwartier. Toen kwam uit Amsterdam het bericht dat Ajax op 1-1 was gekomen. Later volgde ook nog de 2-1 van Ajax, dat daarmee weer de beste papieren had voor het kampioenschap.

Op het veld in Alkmaar gebeurde in al die tijd erg weinig. Zowel AZ als PSV was niet bereid enig risico te nemen. Gedoseerd aanvallen was het parool, voorzichtigheid was troef. Dat PSV waarschijnlijk moest winnen om de titelkansen intact te houden, maakte voor trainer Mark van Bommel niet uit. Hij stuurde zijn elftal het veld in met dezelfde speelwijze als anders. Het leverde een trage, saaie eerste helft op met enkele spaarzame hoogtepuntjes.

Zo waren Luuk de Jong en Pablo Rosario kansrijk voor PSV, terwijl AZ gevaarlijk werd met een schot van Calvin Stengs en een inzet van Guus Til die ruim over ging.

Voorsprong AZ

Direct na rust bleek waarom Van Bommel niet op voorhand veel risico’s wilde nemen. Met PSV bijna volledig op de helft van AZ ging het mis toen middenvelder Rosario onhandig de bal verspeelde. AZ profiteerde onmiddellijk van de ruimte die PSV achterin liet. Spits Mats Seuntjens, even uitgeweken naar links, speelde met een uitstekende versnelling zijn tegenstander Nick Viergever uit en bediende Til op maat. Die bleef kalm en passeerde Zoet met een schuiver. De 1-0 was voor de AZ-fans het sein om ‘We gaan Europa in’ te gaan zingen.

Bijna besliste AZ enkele minuten later zelfs al bijna de wedstrijd, opnieuw na een actie van Seuntjens, maar Stengs schoot op de paal.

Het uitblijven van de 2-0 bood PSV hoop op een terugkeer in de wedstrijd en in de titelstrijd en het bracht AZ ook wel enige tijd aan het wankelen. Zo was Donyell Malen twee keer dicht bij de gelijkmaker (één keer met een schot en één keer met een kopbal). Onder aanvoering linksback Angelino, die door Stengs niet in toom kon worden gehouden, drong PSV aan. Maar verder dan een kopbal van Denzel Dumfries (naast) en een schot van Angelino zelf (van de lijn gehaald) leverde het PSV niet meer op.

AZ-PSV 1-0

49. Til 1-0.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan (80. Wijndal); Midtsjø (79. Wuytens), Til, Maher; Stengs, Seuntjens, Gudmundsson (75. Boadu).

PSV: Zoet; Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino; Rosario (80. Aboukhlal), De Jong, Sadilek (60. Gutiérrez); Bergwijn, Malen, Gakpo (80. Ihattaren).

Meer nieuws uit Sport

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons