Premium

Huizen krijgt net als vorig jaar een tweede kans op lijfsbehoud

Huizen krijgt net als vorig jaar een tweede kans op lijfsbehoud
Huizen-speelster Kaya Lücker steekt een stokje voor een dreigende Pinoké-aanval.
© TON KASTERMANS FOTOGRAFIE/LEON D
Hockey

Ook al werd er verloren, na afloop waren er alleen blije gezichten te zien bij Huizen. Concurrent Groningen verloor met 9-0 van Amsterdam, maar de speelsters wisten van niets en waren er bij het laatste fluitsignaal niet zeker van of de play-outs inderdaad bereikt waren.

Boaz Janssen hield niet alleen zijn speelsters in spanning, in de rust keek hij zelf ook niet op zijn telefoon. Had hij dat wel gedaan, dan had de coach gezien dat Groningen toen al vijf goals moest scoren om directe degradatie te ontlopen. Pas na het derde kwart vroeg hij langs de kant de stand. Zelf winnen van Pinoké, daar ging het Janssen om.

Dat lukte niet, maar er zat meer in dan 0-2. Vlak voor rust had Huizen een strafbal moeten krijgen. Ook de scheidsrechters zagen dat de bal op de arm van een Pinoké-speelster kwam, maar besloten voordeel te geven. Een echte kans was het niet te noemen en zoals te verwachten, eindigde het voordeel niet in een goal.

Janssen was razend. „Ik kan er met mijn hoofd niet bij. In de rust liepen Kim (Lammers, red.) en ik naar ze toe. Toen ze vertelden dat het voordeel was, ben ik gelijk weggelopen. Ze komen hier vooringenomen naartoe. Laat ik verstandig zijn en er niet te veel over zeggen. Maar over een heel seizoen kan ik constateren dat we misschien wel objectief, maar niet gelijk zijn gefloten en dit is een van de vele voorbeelden.”

Hattrick

Uiteindelijk maakte het voor de eindstand in de competitie niet uit. Het was voor Huizen wel prettig geweest om met een resultaat de play-outs in te gaan. Het laatste puntje werd op 7 april gepakt, tegen Groningen (3-3). De hattrick die Amber Folmer toen maakte, blijkt achteraf van levensbelang te zijn geweest. Dankzij haar kwam Huizen de 3-0 achterstand te boven en eindigt het een puntje boven Groningen. „Het was toen al de vraag of we überhaupt nog een punt nodig hadden om de play-outs te halen”, zegt de spits. „Tegen HDM had het gekund en tegen Laren was het ook leuk. Weet je, we zijn het ook gewend. Dat we die wedstrijden verliezen, komt omdat zij wat beter zijn. Geen probleem, we gaan er gewoon vol voor in de play-outs.”

Vorig jaar dwong Huizen via die weg nog een jaar hoofdklasse af. Op Hemelvaartsdag staat de eerste op het programma, de tegenstander is nog niet bekend. Janssen ziet het als een gelijkwaardige partij met gelijke kansen. Folmer verwacht dat Huizen in het voordeel is. „Want van de hoofdklasse leer je ontzettend veel. Als je tegen bijvoorbeeld Den Bosch speelt, moet je zo ontzettend hard werken, wij doen dat al twee jaar. Die ervaring heeft onze tegenstander niet. Aan de andere kant zijn zij meer gewend om te winnen, dat is voor ons weer even geleden.”

Voor Folmer is het wellicht wel een kans om weer eens te scoren. Natuurlijk was er die topdag tegen Groningen, maar in het hele seizoen maakte ze er slechts vier. In het jaar dat Huizen naar de overgangsklasse promoveerde, werd ze bijna topscorer. „Op dit niveau krijg ik veel minder kansen. Toen de tweede seizoenshelft startte, had ik nog maar één goaltje, dat vond ik wel vervelend. Vorig jaar scoorde ik vijf keer, dus hopelijk kan ik in de play-outs dat aantal verbeteren.”

Huizen heeft niet het thuisvoordeel in de play-outs en begint uit. Een eventuele beslissingswedstrijd zal op vreemd terrein worden gespeeld.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen