Handbalster Nycke Groot uit Koedijk neemt afscheid met nieuwe Champions League-zege [video]

Nycke Groot haalt uit in de finale.
© Foto AFP
Boedapest

Handbalster Nycke Groot heeft zondag in grootse stijl afscheid genomen van haar Hongaarse jaren, althans in internationaal verband. De 31-jarige opbouwspeelster won met Györi de Champions League, voor de derde keer in successie. Bovendien werd ze topscorer aller tijden in de ’final four’ van het belangrijkste Europese bekertoernooi voor clubteams.

Groot tekende zaterdag in de met 31-22 gewonnen halve finale tegen het Noorse Kristiansand voor treffer 56 en evenaarde daarmee de Roemeense Christina Naegu.

Een etmaal later scoorde ze opnieuw tegen het Russische Rostov-Don en nestelde de Koedijkse zich alleen aan kop. Een persoonlijk smetje kleefde er overigens ook aan de eindstrijd. Bij een voorsprong van 18-14 kort na rust werd Groot met een directe rode kaart uit het veld gestuurd.

De finaleplaats van Györi in eigen land was ingecalculeerd. Dat Rostov-Don zich in Boedapest onder de laatste twee zou spelen, was daarentegen onverwacht en gold als een primeur.

De ploeg van Lois Abbingh schakelde Metz, de Franse formatie van de Nederlandse bondscoach Emmanuel Mayonnade, met 27-25 uit. Abbing had met vijf treffers een belangrijk aandeel in de winst.

Tegen Györi schoot Abbing (26) er liefst zeven in. Met een rake strafbal bracht ze haar team in de slotminuut terug tot 24-25. Ze waagde vervolgens nog een ultieme poging voor de gelijkmaker, maar haar worp werd gestuit.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar