Premium

Het bedrijf: Staalwerk Huizen maakt van kantine tot pantserwagen

Het bedrijf: Staalwerk Huizen maakt van kantine tot pantserwagen
Niek Boerebach (links) in zijn bedrijf.
© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
Huizen

Onderdelen van de spiksplinternieuwe voetbalkantine van HSV De Zuidvogels, speciale machines voor de bouw van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam en de winkelinrichting van een bekend modemerk. Het is slechts een kleine greep uit de producties van Staalwerk Huizen. ,,Wij zijn behoorlijk allround, ja”, concludeert eigenaar Niek Boerebach.

Achter de deuren op nummer één zitten Boerebach en collega De Vries achter een bureau. Beide heren kijken naar hun computerscherm. Directeur Boerebach toont op zijn monitor een Fennek - een Duits-Nederlandse pantserwagen, die onder meer in Nederland werd gebouwd voor de Koninklijke Landmacht. Staalwerk Huizen verzorgde de aluminium basisplaten voor de bouw van de voertuigen.

Legervoertuigen

Het ruwe materiaal werd destijds afgeleverd in Huizen en door Staalwerk Huizen afgewerkt en op maat gemaakt. Vervolgens werden de platen getransporteerd naar een ander constructiebedrijf. Boerebach laat de werkruimte zien. Voordat we door de deuren van zijn kantoor naar de productiehal gaan, haalt hij een setje oordoppen. Die zijn niet overbodig. Zelf gaat hij even onbeschermd naar binnen.

In de werkruimte valt het oog meteen op een enorm gevaarte van duizenden kilo’s staal. Het is een product voor een ingenieursbedrijf en vergelijkbaar met een branderinstallatie voor de stadsverwarming van Parijs.

Met grote kraanbanen in de werkplaats wordt het gevaarte door de ruimte getild. Boerebach vertelt wat het ding kan. ,,Vlammen van vijf meter - afhankelijk van het vermogen meer of minder, aangevoerd door een hoeveelheid gas per uur die een gemiddeld huishouden niet per dag maar per jaar in kubieke meters verbruikt.”

Elders in de werkruimte staan enorme apparaten. Een watersnijmachine van meters lang en meters breed, bijvoorbeeld. Water snelt in dit apparaat met zo’n 2000 kilometer per uur en een druk van 3800 bar door het staal. De strippen die de platen dragen tijdens het snijden moeten als gevolg van de hoge waterdruk regelmatig worden vervangen, vertelt Boerebach.

Het begint voor hem en Staalwerk Huizen allemaal rond 1985. Tot die tijd draagt het bedrijf een andere naam. ,,Hier werken mensen die al sinds ’85 in dienst zijn, sommigen zelfs nog uit de jaren daarvoor.” Staalwerk Huizen blijkt in alle opzichten een allround bedrijf. Het creatieve proces laat het bedrijf toch liever aan anderen. ,,Zij bedenken het, wij voeren uit”, zegt collega De Vries vanuit het kantoor. ,,Wij zijn goed in het perfect (na)maken van producten. Schoenmaker, blijf bij je leest."

Vacatures

Doen waar je goed in bent - dat is de boodschap. Soms komt daarbij een portie geluk kijken. Ten tijde van de crisis, nu zo’n tien jaar geleden, stond een modemerk voor het eerst voor de deur. ,,Zij begonnen toen net het merk in de markt te zetten", zegt De Vries. Staalwerk Huizen was de gelukkige. ,,Hetzelfde verhaal met de bouw van de Fennek. Opeens mochten wij die onderdelen bouwen, nadat de vorige bouwers er een zooi van hadden gemaakt.”

Van de crisis merkte Staalwerk Huizen zodoende niets. Maar ook bij dit staalbedrijf klinkt de angst over een toekomstig personeelstekort. ,,Ik maak me weleens zorgen, ja. Er zijn meer vacatures dan mensen. Ik zing het nog wel uit, maar daarna - geen idee."

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen